Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με βήμα σημειωτόν οι αγορές της Ευρώπης

Οριακές κινήσεις για τους περισσότερους δείκτες καθώς οι επενδυτές αναμένουν μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Προβληματισμός από την κινεζική επιβράδυνση ενώ τα βλέμματα στρέφονται και στη Fed. Πτώση 2% για την Total με το θάνατο του CEO.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα τελευταία στοιχεία για την Κίνα δημιουργούν νέο προβληματισμό, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η νευρικότητα αναφορικά με την πορεία του αμερικανικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,34% στις 8687 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,11% στις 3986 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,38% στις 6.336 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,21% στις 9894 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 0,42% στις 5016 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,35% στις 18.604 μονάδες.

Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής καθώς τουλάχιστον 10 εταιρείες του Stoxx 600, μεταξύ των οποίων GlaxoSmithKline Plc, Credit Suisse Group AG, Daimler AG και Tesco ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα τριμήνου. Η μετοχή της Total πάντως καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2% καθώς ανακοινώθηκε ο θάνατος του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής πετρελαϊκής σε αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία.

Στην Ασία πάντως, υπήρξε νευρικότητα κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με το Τόκιο να κλείνει με απώλειες 2%, κυρίως λόγω του προβληματισμού που δημιουργεί η κινεζική οικονομία. Το ΑΕΠ της αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο με το βραδύτερο ρυθμό από το 2009.  Η κινεζική ανάπτυξη πάντως, αποδεικνύεται – οριακά έστω – υψηλότερη των εκτιμήσεων. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές εκτιμούν πως πλέον μειώνονται αισθητά οι πιθανότητες για χαλάρωση πολιτικής από το Πεκίνο.

Κι όλα αυτά, ενώ οι αγορές αναμένουν την επόμενη εβδομάδα τη συνεδρίαση της Fed. Σημειώνεται πως η κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων την προηγούμενη εβδομάδα σταμάτησε όταν ο κ. Bullard της Fed κατέθεσε πρόταση παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Eric Rosengren όμως, ο πρόεδρος της Fed Βοστώνης, απέρριψε την πρόταση, υποστηρίζοντας πως η ποσοτική χαλάρωση έχει ήδη πετύχει τον στόχο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v