Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες στη Γηραιά Ήπειρο μετά τις έντονες συγκινήσεις της προηγούμενης εβδομάδας και το ράλι στο Τόκιο. Οριακές κινήσεις στα ομόλογα του Νότου. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται και πάλι οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, μετά την εντυπωσιακή άνοδο της Παρασκευής, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών ετών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30  υποχωρεί κατά 1,13% στις 8.750 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,9% στις 3.996 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,15% στις 6.303 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,54% στις 9.903 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 1,42% στις 4.974 μονάδες ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,12% στις 18.723 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται και οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,2% στις 318 μονάδες. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους, μετά από ένα 8ήμερο έντονων πιέσεων. Συνολικά, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν δύσκολη για τα χρηματιστήρια, με εκροές κεφαλαίων 5,5 τρισ. δολ. διεθνώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Αιτία ήταν η έντονη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τον κίνδυνο να βυθιστεί η ευρωζώνη σε νέα ύφεση. Χρειάστηκε η παρέμβαση αξιωματούχων κεντρικών τραπεζών, με αποκορύφωμα την πρόταση που διατύπωσε ο Bullard της Fed για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αγορές της Ασίας συνέχισαν και σήμερα ανοδικά, με πρωτοπόρο το Τόκιο που έκλεισε καταγράφοντας ράλι 4%.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού Treasury, που την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε στο 1,86%, ανακάμπτει στο 2,21%. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά 0,2% στο 85,82, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται οριακά στα 86,22 δολ. ανά βαρέλι.

Οι επενδυτές άλλωστε, τηρούν στάση αναμονής καθώς η ατζέντα των επόμενων ημερών περιλαμβάνει συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών, συνόδους κορυφής, αλλά και την αποκάλυψη των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης AQR για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Γεγονότα που θα κρίνουν την πορεία των αγορών, την αντίδραση των αξιωματούχων κατά τη διάρκεια αυτής της τεταμένης περιόδου για την οικονομία, αλλά και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ξεχωρίζει η μετοχή της Adidas με κέρδη 5,6% καθώς δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι επενδυτική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται η Jynwell Capital και κεφάλαια που συνδέονται με την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, ενδιαφέρονται για τη ν εξαγορά της Reekok έναντι 2,2 δισ. δολ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της SAP υποχωρεί 3,9% επειδή ο ετήσιος στόχος κερδοφορίας της εταιρείας δεν ικανοποίησε τις αγορές. Απώλειες 2,7% καταγράφει και η μετοχή της Royal Philips καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αποδείχθηκαν κατώτερα των προσδοκιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v