Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτική άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες μετά την χθεσινή ευρεία άνοδο. Τα βλέμματα στραμμένα στην ΕΚΤ, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Ανοδικά κινούνται για δεύτερη συνεδρίαση οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, εν μέσω σεναρίων για νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αγορές και εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,66% στις 8945 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,29% στις 4093 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος με απώλειες 0,02% στις 6.367 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει οριακές απώλειες 0,08% στις 10.144 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,45% στις 5192 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,08% στις 19.042 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,2% στις 324,45 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε ισχυρή άνοδο 2,1% κατά την χθεσινή συνεδρίαση, αφού το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητά το ενδεχόμενο να αγοράσει και εταιρικά ομόλογα. Το κλίμα ήταν χθες θετικό στη Wall Street με το Nasdaq να κλείνει άλμα 2,4% και πρωταγωνιστή την Apple που κατέγραψε κέρδη 2,7%, αλλά και σήμερα στο Τόκιο όπου ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,6%.

«Η γραμμή κατακλείδα είναι πως η Ιαπωνία και η ΕΚΤ θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Fed» όταν θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξηγεί ο Shane Oliver της AMP Capital και συμπληρώνει: "Νομίζω ότι έχουμε μία τυπική αγορά διόρθωσης. Το κλίμα ωθείται σε ακραία αρνητικά σημεία, οι αγορές γίνονται υποτιμημένες και οι έξυπνοι επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες να επιστρέψουν»

Η προσοχή στρέφεται τόσο στο Μάριο Ντράγκι όσο και στα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.  Ξεχωρίζει η μετοχή της ΑΒΒ που καταγράφει άλμα 3,1%καθώς ανακοίνωσε απροσδόκητη ενίσχυση παραγγελιών .  Στον αντίποδα βρίσκεται η Heineken, της οποίας η μετοχή υποχωρεί κατά 2,3% καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων κατά 0,2% έναντι προσδοκιών στο 1,5%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v