Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στην Ευρώπη με το βλέμμα στον Ντράγκι

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό, παρά το αρνητικό άνοιγμα. Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ που δίνουν ώθηση στις αγορές. Πτωτικά το ευρώ, κάτω από το $1,28. Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures της Wall.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η ΕΚΤ θέτει στο τραπέζι και τις αγορές εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,31% στις 8.832 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,62% στις 4.055 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,72% στις 6.311 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,46% στις 10.060 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 1,51% στις 5.113 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 1,97% στις 18.604 μονάδες.

Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 1,3% στις 312 μονάδες, καθώς τραπεζίτες αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, αγοράζοντας κυρίως ιταλικούς τίτλους.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αρκετές πηγές, αποκαλύπτει πως η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, με αγορές εταιρικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να πάρει τη σχετική απόφαση το Δεκέμβριο προκειμένου οι αγορές να αρχίσουν το πρώτο τρίμηνο του 2015.

«Η πίεση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ισχυρή», επισημαίνει παράγοντας με γνώση των εξελίξεων. Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας δήλωσε πάντως ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση». Τέσσερις πηγές ωστόσο επιβεβαίωσαν ότι το θέμα εξετάζεται και η απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο, χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο ότι θα περάσει.

Άμεση ήταν η αντίδραση και στην αγορά συναλλάγματος με το ευρώ να υποχωρεί κάτω από το $1,28. Συγκεκριμένα, άγγιξε τα 1,27645 δολ. καταγράφοντας απώλειες 0,5%.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v