Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικά οι ευρωπαϊκές αγορές

Μικτά πρόσημα και οριακές κινήσεις είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο στόχαστρο οι τραπεζικές μετοχές καθώς διαρρέουν σενάρια για τα αποτελέσματα των stress tests. Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και η εικόνα από τα εταιρικά αποτελέσματα.

Διστακτικές κινήσεις καταγράφουν οι περισσότεροι δείκτες, ενώ εντείνεται η νευρικότητα για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης AQR και των stress tests για τις τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,18% στις 8.903 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,13% στις 4.085 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,41% στις 6.360 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή άνοδο 0,04% στις 10.156 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI  καταγράφει απώλειες 0,35% στις 5.134 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,43% στις 19.193 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street.

Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης υποχωρεί 0,6% καθώς διαρρέουν σενάρια για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αξιολόγησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο Efe, έντεκα τράπεζες από έξι χώρες δεν θα περάσουν το stress test της ΕΚΤ. Σε αυτές περιλαμβάνονται τέσσερις ελληνικές, τρεις ιταλικές και δύο αυστριακές. Η Pimco από την πλευρά της, εκτιμά πως 18 τράπεζες αποτυγχάνουν και υπολογίζει πως ανάμεσά τους περιλαμβάνονται γερμανικά και αυστριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι πιέσεις πάντως, είναι περιορισμένες καθώς υπάρχει η αισιοδοξία πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μέτρα ώθησης της οικονομίας. Μόλις χθες, το πρακτορείο Reuters αποκάλυψε πως διεξάγεται έντονη συζήτηση στους κόλπους της ΕΚΤ για το ενδεχόμενο αγοράς και εταιρικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

 «Η κατακλείδα είναι πως η Ιαπωνία και η ΕΚΤ θα καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Fed» όταν θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξηγεί ο Shane Oliver της AMP Capital και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι έχουμε μία τυπική αγορά διόρθωσης. Το κλίμα ωθείται σε ακραία αρνητικά σημεία, οι αγορές γίνονται υποτιμημένες και οι έξυπνοι επενδυτές βρίσκουν ευκαιρίες να επιστρέψουν».

Η προσοχή στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της ΑΒΒ που καταγράφει άλμα 3,1% καθώς ανακοίνωσε απροσδόκητη ενίσχυση παραγγελιών. Στον αντίποδα βρίσκεται η Heineken, της οποίας η μετοχή υποχωρεί 2,3% καθώς ανακοίνωσε αύξηση εσόδων 0,2% έναντι προσδοκιών στο 1,5%.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v