Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η Ευρώπη - Σε υψηλό δύο μηνών ο DAX

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο τραπεζικός κλάδος. Εντείνονται οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για πλήρη ποσοτική χαλάρωση με την έκθεση του ΟΟΣΑ. Σε ιστορικό χαμηλό τα yield Ισπανίας, Αυστρίας και Βελγίου. Διστακτικές κινήσεις στα futures της Wall.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις και ένα νέο ρεκόρ στη Wall Street. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων για την αμερικανική ανάπτυξη τρίτου τριμήνου, αλλά και της κρίσιμης συνόδου του ΟΠΕΚ σε δύο ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,99% στις 9882 μονάδες σε νέο υψηλό δύο μηνών, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,56% στις 4393 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,02% στις 6.727 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,09% στις 10.758 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται υψηλότερα κατά 0,24% στις 5346 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,09% στις 20.143 μονάδες.

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Τα 10ετή yield της Ισπανίας υποχωρούν σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,94%. Ιστορικό χαμηλό καταγράφουν επίσης οι αποδόσεις των ομολόγων Αυστρίας  (0,92%) και Βελγίου (1,02%). Ο Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,5%. Ο δείκτης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών την Παρασκευή καθώς ο Μάριο Ντράγκι άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ μπορεί να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και στα κρατικά χαρτιά, ενώ σημαντική ήταν και η ώθηση που έδωσε η Κίνα μειώνοντας την Παρασκευή αιφνιδιαστικά τα επιτόκιά της.

Σήμερα, ο ΟΟΣΑ έσφιξε περαιτέρω τον κλοιό των πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην έκθεσή του Οργανισμός προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη ίσως να έχει μπει σε παγίδα ρευστότητας και καλεί την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πλήρη ποσοτική χαλάρωση. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας – που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΚΤ – «κατάλληλους» για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.

Το μεσημέρι αναμένεται η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο. Η αρχική εκτίμηση κάνει λόγο για εντυπωσιακή ανάπτυξη 3,3%, ενώ το δολάριο βρίσκεται κοντά σε υψηλό τετραετίας (ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά 0,1% στα 88,20) και οι αποδόσεις των 10ετών Treasury υποχωρούν κατά μία μονάδα βάσης στο 2,3%.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε πως η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης απέφυγε οριακά την ύφεση το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας ανάπτυξη 0,1%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή της HSBC Holdings ενισχύεται κατά 1,3% και της Societe Generale κατά 2,3%, ενώ η Deutsche Bank καταγράφει κέρδη 2,5% και η Banco Santander 2,5% καθώς όρισε τον Jose Antonio Alvarez ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο.

Στον αντίποδα, έντονες πιέσεις δέχεται ο μεταλλευτικός κλάδος. Ο σχετικός δείκτης υποχωρεί κατά 1,1%, ενώ η μετοχή της BHP Biliton κατά 1,6%, της Rio Tinto κατά 1,1% και της Anglo American κατά 2%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v