Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ξεχωρίζουν οι μετοχές τραπεζών και μεταλλευτικού κλάδου. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα αποφασίσουμε για τις αγορές κρατικών ομολόγων λέει η ΕΚΤ. Στα 1,2454 δολ. το ευρώ. Σε υψηλό 3 ετών οι κινεζικές αγορές. Θετικό πρόσημο στα futures της Wall.

Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κινούνται οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street υποδεικνύουν νέo ρεκόρ. Τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, καθώς και τα σενάρια για νέες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζουν χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο. Νωρίτερα, οι κινεζικές αγορές βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,64% στις 9905 μονάδες. Ο γερμανικός δείκτης κινείται ανοδικά επί δέκα διαδοχικές συνεδριάσεις καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί κερδών από το Μάιο του 2013.  Ο γαλλικός CAC 40 είναι αμετάβλητος στις 4382 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,25% στις 6.743 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,23% στις 10.675 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,67% στις 5363 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,14% στις 20.037 μονάδες.

Στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων συνεχίζεται το ράλι, με τα 10ετή yield Γερμανίας, Αυστρίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας να διαμορφώνονται σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Ο Βίτορ Κονστάνσιο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως η απόφαση για την αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορεί να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η ΕΚΤ ήδη αγοράζει καλυμμένα ομόλογα και ABS. «Θα πρέπει βεβαίως να παρακολουθήσουμε στενά, εάν ο ρυθμός αυτής της εξέλιξης είναι συμβατός με την προσδοκία μας. Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε καλύτερα. Εάν δεν είναι έτσι, τότε θα συζητήσουμε αγορές άλλων τίτλων, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά». Μετά τις δηλώσεις Κονστάνσιο, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά, υποχωρώντας στα 1,2454 δολ.

Στα χρηματιστήρια, ξεχωρίζουν οι μετοχές των τραπεζών και του μεταλλευτικού κλάδου. Η μετοχές των Antofagasta και Randgold ενισχύονται κατά 2,5%, με στήριξη από τα αμερικανικά μεγέθη (αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,9%) αλλά και τη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού σε απόσταση αναπνοής από τα 1.200 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v