Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για τους περισσότερους δείκτες. Ο παράγοντας Fed. η σταθεροποίηση στην τιμή πετρελαίου Brent και στο ρούβλι. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι τραπεζικές μετοχές. Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων στην Ελβετία.

Ανακάμπτει διεθνώς η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δηλώνει ότι θα διατηρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο τα επιτόκιά της, ενώ παράλληλα τα οικονομικά στοιχεία από τη Γηραιά Ήπειρο είναι ενθαρρυντικά.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 2,01% στις 9736 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 2,49% στις 4213 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,99% στις 6.397 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 2,55% στις 10.307 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 3,33% στις 4894 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 1,91% στις 18.923 μονάδες.

Στην Ελβετία, ο Swiss Market Index ενισχύεται κατά 2.02% καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αιφνιδίασε ανακοινώνοντας μείωση επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα άλλων κεντρικών τραπεζών.

Το κλίμα αισιοδοξίας στηρίζεται επίσης από τις ενδείξεις σταθεροποίησης στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και στο ρούβλι. «Η απότομη άνοδος των δεικτών πάντως, αντικατοπτρίζει την ανακούφιση μετά από τις βαριές απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων» σχολιάζουν οι Financial Times.

Και οι 19 κλάδοι του Stoxx 600 κινούνται ανοδικά ενώ ξεχωρίζει ο χρηματοοικονομικός. Η μετοχή της Raiffeisen Bank International (που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό) καταγράφει άλμα 8,2% και της ING Groep NV ενισχύεται κατά 2,9%. Οι ισπανικές  Banco Santander και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 1,5%.

Οι επενδυτές έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στις αποφάσεις της διήμερης συνεδρίαση της Fed. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στην αλλαγή του guidance των επιτοκίων, απόφαση που προκάλεσε την περεταίρω άνοδο της Wall Street. Η Fed εγκατέλειψε την φράση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα» και την αντικατέστησε με την διατύπωση ότι θα δείξει «υπομονή» για την πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Σε αυτήν την αρχή, κινήθηκε και η ομιλία της προέδρου της Fed, Janet Yellen όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι αναμένει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ να διαμορφωθεί πάνω από 2% στο δ' τρίμηνο .

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,69% στις 17.356,87 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,04% στις 2.012,89 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,12% στις 4.644,31 μονάδες. Νωρίτερα και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,32%

Η τιμή του Brent – που έφτασε αυτή την εβδομάδα σε χαμηλό 5 ετών αγγίζοντας τα 58,50 δολ. – ενισχύεται κατά 0,3% στα 61,21 δολ. ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, το ρωσικό ρούβλι, που από την Τρίτη κινείται σαν τρενάκι τρόμου, ανακάμπτει κατά 2,2% στα 58,82 έναντι του δολαρίου, με τις αγορές να αναμένουν την ετήσια συνέντευξη Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσης, τα σημερινά στοιχεία για την ευρωζώνη είναι ενθαρρυντικά. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo για τη γερμανική οικονομία ανέκαμψε το Δεκέμβριο στο 105,5 ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη ενίσχυση στο 105,4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v