Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο και άλλων κεντρικών τραπεζών μειώνοντας σε αρνητικό επίπεδο τα επιτόκιά της. Στόχος η αποδυνάμωση του φράγκου και η ώθηση της οικονομίας. Προειδοποιεί και για νέες κινήσεις χαλάρωσης.

Αρνητικά επιτόκια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις όψεως σε μία προσπάθεια των νομισματικών αρχών της χώρας να στρέψουν τους καταθέτες μακριά από τις ασφαλείς τοποθετήσεις και να αποδυναμώσουν το ελβετικό φράγκο.

Επίσης, η SNB ανακοίνωσε ότι διευρύνει τον στόχο διακύμανσης για το τρίμηνο Libor σε -0,75% μέχρι 0,25%. Η μείωση είναι μεγάλη από το 0% - 0,25% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση με βουτιά για την ισοτιμία του φράγκου. Συγκεκριμένα, το ελβετικό νόμισμα υποχωρεί 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,2079. 

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε μάλιστα ότι είναι έτοιμη «να αγοράσει ξένο συνάλλαγμα σε απεριόριστες ποσότητες και να προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις χαλάρωσης εάν χρειαστεί». Επανέλαβε, δε, τη δέσμευσή της για ανώτατο όριο διακύμανσης στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, στο 1,2%. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, το ελβετικό φράγκο πλησιάζει στο ανώτατο όριο του 1,2 έναντι του ευρώ, καθώς το ενιαίο νόμισμα κινείται πτωτικά λόγω των προσδοκιών για υιοθέτηση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v