Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Αλλάζει το guidance για τα επιτόκια

Η Fed εγκατέλειψε τη φράση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα» εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην οικονομία των ΗΠΑ. Χαμηλώνει τις προβλέψεις για ρυθμό αύξησης επιτοκίων. Βλέπει περαιτέρω βελτίωση αγοράς εργασίας. Αρνητική ψήφος από τρεις αξιωματούχους.

Fed: Αλλάζει το guidance για τα επιτόκια

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ εγκατέλειψε την φράση ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για «σημαντικό χρονικό διάστημα» και την αντικατέστησε με την διατύπωση ότι θα δείξει «υπομονή» για την πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. 

«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση, η Επιτροπή κρίνει ότι μπορεί να είναι υπομονετική στην έναρξη της ομαλοποίησης της στάσης στην νομισματική πολιτική» σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed. 

Σημειώνεται πως η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα το Δεκέμβριο του 2008 και από τότε δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση.

Όπως μεταδίδουν οι F.T., η απόφαση για την εγκατάλειψη της φράσης για το «σημαντικό χρονικό διάστημα» παρά την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές δείχνει την εμπιστοσύνη της Fed στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ και την προθυμία της να προετοιμάσει τις αγορές για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η κεντρική τράπεζα τονίζει πως η νέα καθοδήγηση (guidance) σχετικά με την πορεία των επιτοκίων είναι σύμφωνο με την προηγούμενη εκδοχή.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν έναν πιο αργό ρυθμό στην αύξηση των επιτοκίων το 2015 και 2016 σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Αντί να περιμένουν επιτόκια 1,25% με 1,5% στο τέλος του 2015 οι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα επιτόκια 1% με 1,25%. 

Κατά των αποφάσεων της Επιτροπής ψήφισαν τρεις από τους 10 αξιωματούχους, οι Fisher, Plosser και Kocherlakota.

Σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας θα «βελτιωθεί περαιτέρω» τονίζει στην ανακοίνωση η Fed. «Η υποχρησιμοποίηση των εργατικών πόρων συνεχίζει να μειώνεται» αναφέρει, εγκαταλείποντας την φράση «σταδιακά» που είχε χρησιμοποίηση στην προηγούμενη ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν μαζί με την ανακοίνωση η Fed πιστεύει ότι θα επιτύχει τον στόχο για την πλήρη απασχόληση τον επόμενο χρόνο.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η ανεργία θα είναι μεταξύ 5,2% και 5,3% στο τέλος του 2015.

Μειώνει προβλέψεις για πληθωρισμό- Βλέπει υψηλότερη ανάπτυξη φέτος

Η Fed αναφέρει πως αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει μεταξύ 1% και 1,6% το 2015, έναντι 1,6% με 1,9% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Η υποβάθμιση αντανακλά την πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του αερίου. Η Fed τονίζει ότι διατηρεί τις προβλέψεις για πληθωρισμό 1,7% με 2% το 20016.

Οι αξιωματούχοι βλέπουν ανάπτυξη ως 2,4% το 2014 από 2% με 2,2% προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v