Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διστακτικά βήματα στις ευρωπαϊκές αγορές

Με βήμα σημειωτόν οι περισσότεροι δείκτες. Επιφυλακτικές οι κινήσεις των επενδυτών με μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων. Η προσοχή στρέφεται στις ΗΠΑ καθώς η σημερινή ατζέντα έχει Fed, αλλά και αμερικανικό ΑΕΠ. Σε χαμηλό δύο μηνών παραμένει το δολάριο.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μεγάλες τοποθετήσεις καθώς η ατζέντα της ημέρας είναι «βαριά» τόσο από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων όσο και οικονομικών μεγεθών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,13% στις 11.826 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,16% στις 5165 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,21% στις 7.016 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,18% στις 11.628 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει οριακή υποχώρηση 0,39% στις 6074 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,35% στις 23.615 

Οριακές κινήσεις καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Οι επενδυτές είναι διστακτικοί παρά τις θετικές εκπλήξεις που υπήρξαν από την ευρωζώνη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση του τραπεζικού δανεισμού μετά το 2012, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.
 
Η διστακτικότητα, αποδίδεται κυρίως στο "βαρύ" πρόγραμμα της ημέρας. Σήμερα αναμένεται μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων, από αμερικανικούς κολοσσούς όπως η General Dynamics και η Time Warner. Η μετοχή του Twitter πάντως, καταγράφει βουτιά της τάξεως του 26% καθώς το Nasdaq ανακοίνωσε "κατά λάθος" τα αποτελέσματα της εταιρείας, που αποδείχθηκαν μη ικανοποιητικά.
 
Η προσοχή όμως, επικεντρώνεται κυρίως στο "μέτωπο" της αμερικανικής οικονομίας και νομισματικής πολιτικής. 

Σε μερικές ώρες ανακοινώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης πρώτου τριμήνου για τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για επιβράδυνση στο 1%, από 2,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο%, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

«Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μία παροδική ανάπαυλα και όχι για μόνιμη ανατροπή τάσης» υποστηρίζει ο Paul Ashworth, της Capital Economics και συμπληρώνει: «Η άποψη αυτή στηρίζεται στην βασική ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στις σχετικές προοπτικές της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, ειδικότερα έναντι στους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο η στερλίνα όσο και το ευρώ και την απειλή που τίθεται από το γεν με την τολμηρή χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας»

Αργότερα σήμερα άλλωστε, αναμένονται και οι αποφάσεις από τη διήμερη σύνοδο της Fed και κυρίως η καθοδήγηση της Τζάνετ Γέλεν για το πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. «Πλέον θεωρείται λιγότερο πιθανό να υπάρξει αύξηση επιτοκίων στη σύνοδο του Ιουνίου. Οι αγορές όμως, θα μελετήσουν εξονυχιστικά τη σημερινή ανακοίνωση της Τζάνετ Γέλεν αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων» σχολιάζουν οι Financial Times.

Ο δείκτης δολαρίου πάντως, υποχωρεί σε νέο χαμηλό δύο μηνών, ενώ το ευρώ πέρασε το φράγμα των 1,10 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v