Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέρασε το $1,10 το ευρώ με το βλέμμα στη Fed

Σε ανοδική τροχιά το ευρώ, ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία από την ευρωζώνη και η συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνα. Η προσοχή στρέφεται στη Fed και το αμερικανικό ΑΕΠ>

Στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων ανακάμπτει το ενιαίο νόμισμα περνώντας το "φράγμα" των 1,10 δολ. καθώς τα τελευταία μεγέθη δείχνουν ανάκαμψη της ευρωζώνης, ενώ παράλληλα οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις δολαρίου ενόψει των ανακοινώσεων της Fed.

Συγκεκριμένα, το ευρώ άγγιξε τα 1,10145 δολ. καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Οι ειδήσεις από την Ελλάδα παράλληλα, και κυρίως η αναμονή για το προσχέδιο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Αθήνα, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. 

Η προσοχή όμως, επικεντρώνεται στις ΗΠΑ και κυρίως στο "μέτωπο" της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης δολαρίου άλλωστε, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών, αγγίζοντας το 95,823 καθώς οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά και τις αποφάσεις της fed.

Σε μερικές ώρες ανακοινώνεται ο ρυθμός ανάπτυξης πρώτου τριμήνου για τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για επιβράδυνση στο 1%, από 2,2% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο%, κυρίως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 

«Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για μία παροδική ανάπαυλα και όχι για μόνιμη ανατροπή τάσης» υποστηρίζει ο Paul Ashworth, της Capital Economics και συμπληρώνει: «Η άποψη αυτή στηρίζεται στην βασική ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και στις σχετικές προοπτικές της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής, ειδικότερα έναντι στους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τόσο η στερλίνα όσο και το ευρώ και την απειλή που τίθεται από το γεν με την τολμηρή χαλάρωση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας»

Αργότερα σήμερα άλλωστε, αναμένονται και οι αποφάσεις από τη διήμερη σύνοδο της Fed και κυρίως η καθοδήγηση της Τζάνετ Γέλεν για το πότε θα υλοποιηθεί η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. «Πλέον θεωρείται λιγότερο πιθανό να υπάρξει αύξηση επιτοκίων στη σύνοδο του Ιουνίου. Οι αγορές όμως, θα μελετήσουν εξονυχιστικά τη σημερινή ανακοίνωση της Τζάνετ Γέλεν αναζητώντας ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων» σχολιάζουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v