Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές

Εικόνα κατάρρευσης στις αγορές στη σκιά του sell-off των ασιατικών χρηματιστηρίων. Κάτω από 6.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2013 ο FTSE 100. Σε χαμηλό 16 ετών τα εμπορεύματα. Χάνει $1 τρισ. κεφαλαιοποίησης τον Αυγουστο ο FTSEurofirst 300. Πτώση έως 5% στα futures της Wall.

«Βουτιά» έως και 4,5% με το... καλημέρα στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, που υποχωρούν σε χαμηλό επτά μηνών, καθώς το κραχ στα ασιατικά χρηματιστήρια οδηγεί σε γενικό... ξεπούλημα. Οσο περνά η ώρα οι απώλειες διερεύνονται και τα futures της Wall Street δείχνουν πτώση έως και 5% για τον Dow Jones

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον δείκτη Stoxx 600 μονάχα δύο μετοχές κινούνταν ανοδικά: η μετοχή της Abengoa και η μετοχή της BP.

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 καταγράφει πτώση 12% αυτόν τον μήνα, έχοντας χάσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια από την αρχή του μήνα και εμφανίζοντας την χειρότερη μηνιαία επίδοση από το 2008. 

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 5% στις 343 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2013 κάτω από τις 6.000 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού 5% στις 4.392 μονάδες και 4,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.678 μονάδες, ο οποίος "έσβησε" όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει από την αρχή του έτους. 

Απώλειες 4,89% για τον ισπανικό δείκτη IBEX στις 9.769 μονάδες, 5 για τον πορτογαλικό PSI, 5% για τον ιταλικό FTMIB στις 20.641 μονάδες.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές μετοχές υπέστησαν τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι εντεινόμενες ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας αγγίζουν πλέον όλες τις αγορές του κόσμου.

«Το νέο ισχυρό ξεπούλημα στην Ασία σπέρνει για μία ακόμα φορά τον φόβο σε όλες τις χρηματαγορές στην αρχή της εβδομάδας, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να προχωρήσει σε νέες ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να σταματήσει την κατρακύλα των αγορών», σχολιάζει ο αναλυτής της OANDA, Craig Erlam.

"Αιματοχυσία" προβλέπεται και για την Wall Street σήμερα, καθώς τα futures των δεικτών υποχωρούν ως και 5% δείχνοντας ότι προμηνύονται απώλειες ως 800 μονάδες.

Κραχ στα ασιατικά χρηματιστήρια

Στις ασιατικές αγορές, η νέα πτώση των κινεζικών μετοχών οδήγησε σε μαζικό ξεπούλημα, με τους επενδυτές να ψάχνουν για έξοδο από τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω Κίνας.

Η αγορά της Σαγκάης απώλεσε όλα τα κέρδη που είχε αποκομίσει από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να απογοητεύονται, διότι το Πεκίνο τελικά δεν προχώρησε σε κινήσεις στήριξης της αγοράς αυτό το Σαββατοκύριακο, παρά την πτώση 11% που είχαν καταγράψει τα κινεζικά χρηματιστήρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερες από 750 μετοχές του Shanghai Composite έκαναν limit down, με απώλειες 10%.

Χθες, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, δηλαδή η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος αυτού ή τις αρχές του επόμενου μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την ημέρα που η Κίνα αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμά της, έχουν «εξαϋλωθεί» πάνω από 5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι τελικά η επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ίσως είναι μεγαλύτερη απ' όσο υπολογίζεται. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η παγκόσμια οικονομία θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Ισχυρό πλήγμα δέχονται όλες οι ασιατικές αγορές, με τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να υποχωρεί κατά 4% σε χαμηλό τριών ετών.

Οι δείκτες Shanghai Composite και CSI έφτασαν να υποχωρούν έως και 9%, για να κλείσουν τελικά με απώλειες κοντά στο 8,5%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 8,46% στις 3.210 μονάδες, ενώ ο δείκτης CSI έκλεισε με πτώση 8,75% στις 3.275 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Δεκεμβρίου του 2014. Και οι δυο δείκτες κατέγραψαν την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 27 Φεβρουαρίου του 2007.

Με πτώση 4,61% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο, στις 18.540 μονάδες, ενώ πτώση 5,19% καταγράφει ο  δείκτης Hang Seng στις 21.274 μονάδες, 4,03% ο ASX στις 5.014 μονάδες και 2,47% ο δείκτης Kospi στις 1.829 μονάδες.

Ράλι για το γεν

Την ώρα που καταρρέουν τα παγκόσμια χρηματιστήρια, τα ομόλογα που θεωρούνται "ασφαλή καταφύγια" και το γεν κάνουν ράλι. Το ιαπωνικό νόμισμα αλλά και το ευρώ σημειώνουν σημαντικά κέρδη, με το γεν να ενισχύεται κατά 0,8% στα 121,07 δολάρια ενώ το ευρώ άγγιξε έως και τα 1,15 δολάρια.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έφτασε να υποχωρεί έως το 0,53%, για να ανακάμψει λίγο αργότερα στο 2,57%, ενώ η απόδοση των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχωρεί κάτω και από το 2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου.

Σοβαρές αναταράξεις στα αραβικά χρηματιστήρια

Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή, μίνι κραχ είχε σημειωθεί στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία-, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι (DFM) να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9% (οι απώλειες για τον συγκεκριμένο δείκτη αγγίζουν το 24% από τον Απρίλιο), τον QE του Κατάρ 5,3%, τον TA 25 του Ισραήλ 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4% χθες.

Την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

Σε χαμηλό 16 ετών τα εμπορεύματα

Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών κινούνται οι τιμές των εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των μετοχών στα παγκόσμια χρηματιστήρια και των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα κάνει εντονότερο το αίσθημα του κορεσμού στα εμπορεύματα -από το πετρέλαιο μέχρι τα μέταλλα.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρήστης ενέργειας, σιτηρών και μετάλλων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα η πορεία της οικονομίας της συγκεκριμένης χώρας να επηρεάζει άμεσα τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, που «μετρά» 22 πρώτες ύλες, υποχωρεί έως και 1,5% στις 86,4909 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1999. «Βουτιά» κάνουν οι μετοχές των εμπορευμάτων: η μετοχή της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας του κόσμου, της BHP Billiton, κατέγραψε απώλειες έως και 5,2% στο Σίδνεϊ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ οι μετοχές της Fortescue Metals Group κατέγραψαν πτώση 14%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης ήταν μειωμένα κατά 88%. Πτώση 10% κατέγραψαν οι μετοχές της Nanjing Iron & Steel, ενώ η Cnooc υποχωρούσε έως και 6,6% στο Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ η τιμή του Brent υποχώρησε για πρώτη φορά από το 2009 κάτω και από τα 45 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι παραγωγοί διατηρούν ή ακόμα και αυξάνουν την προμήθεια πετρελαίου παρά τον κορεσμό της αγοράς, δίνοντας προτεραιότητα στις πωλήσεις αντί για τις τιμές. Την ίδια ώρα, το Ιράν διαμηνύει ότι θα αυξήσει την παραγωγή του με κάθε κόστος, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιό του στην αγορά.

Το Brent (παράδοση Οκτωβρίου) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 2 δολαρίων, στα 43,3 δολάρια το βαρέλι αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω και από τα 39 δολάρια, στα 38,8 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι το WTI έχει καταγράψει πτώση μεγαλύτερη του 58% τον τελευταίο χρόνο.

Ο χαλκός στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου υποχώρησε έως και 2,6% στα 4.922,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ούτε τα αγροτικά εμπορεύματα «γλίτωσαν», καθώς η σόγια, το σιτάρι και ο αραβόσιτος διευρύνουν τις απώλειές τους στο χρηματιστήριο του Σικάγο, ενώ το καουτσούκ υποχώρησε σε χαμηλό 10 μηνών στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Τόκιο.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v