Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχάστηκαν οι επενδυτές στη Wall Street

Με οριακή άνοδο έκλεισαν οι Dow Jones και S&P. Μικρή πτώση για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq. Στο επίκεντρο ο Μάριο Ντράγκι και τα macro στις ΗΠΑ. Έντονες οι διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου. Ενισχύθηκε το δολάριο για δεύτερη ημέρα.

Η διαβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι για περεταίρω στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η νέα άνοδος της τιμής του πετρελαίου κράτησαν σε θετικό έδαφος τους Dow Jones, S&P σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις λόγω της μεταβλητότητας στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, μπορεί η ΕΚΤ να υποβάθμισε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης ωστόσο ο επικεφαλής της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξελίσσεται ομαλά και ότι η Ευρώπη παραμένει σε αναπτυξιακή πορεία. Επιπλέον άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «ο Μάριο Ντράγκι καθησύχασε προσωρινά τις ανησυχίες των επενδυτών για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η Κίνα που ευτυχώς, η διήμερη αργία στη χώρα, δίνει την ευκαιρία στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές να ανακάμψουν».

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από τα καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο μειώθηκε 7,4% στα 41,9 δισ. δολάρια και ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στις 59 μονάδες έναντι 58 που ανέμεναν οι αναλυτές. Προβλημάτισε ωστόσο τους επενδυτές η αύξηση σε υψηλό δύο μηνών των αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στην ΗΠΑ στις 282.000 αιτήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον δείκτη ανεργίας του Αυγούστου στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Σε περίπτωση που οι νέες θέσεις εργασίας υποχωρήσουν κάτω από τις 200.000 τότε οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed δε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με οριακή άνοδο 0,14% στις 16.375 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,11% στις 1.951 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,36% στις 4.733 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής –συγκρατημένης- ανόδου για Dow Jones και S&P ήταν ο ενεργειακός κλάδος καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε εκ νέου, τούτη τη φορά κατά 1,1% στα 46,75 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά η μετοχή της Exxon Mobil κατέγραψε κέρδη 0,8% και της Devon Energy 0,3%.

Σημειώνεται ότι η σημερινή διακύμανση της τιμής του πετρελαίου ήταν έντονη και προκάλεσε μεταπτώσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,66 σεντς, με άνοδο 2,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ γύρισε πτωτικά μετά την ομιλία του Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε 0,9% έναντι του δολαρίου στο 1,1124 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,16% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,73%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 1.124 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v