Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στο αμερικανικό χρηματιστήριο

«Βουτιά» 470 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα. Μαύρη Τρίτη στις χρηματιστηριακές αγορές με τους κλυδωνισμούς να ξεκινούν από την Ασία (-3,8% ο Nikkei) και να περνούν στην Ευρώπη (-3% ο FTSE 100). Πτώση 7,7% για το πετρέλαιο.

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street με τον Dow Jones να καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη πτώση του έτους καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Πρωταγωνιστές των απωλειών ήταν οι ενεργειακές και τραπεζικές μετοχές.

Ειδικότερα τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα και στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στην Κίνα ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό τριών ετών και συγκεκριμένα στις 49,7 μονάδες από 50 τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης ISM κινήθηκε σε χαμηλό δύο ετών, στις 51,1 μονάδες από 52,7 τον Ιούλιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 52,2 μονάδες.

Επιπλέον έντονα προβληματίζει τους επενδυτές ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Επενδυτές και αναλυτές ανησυχούν πως μια πρόωρη κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα θα προκαλέσει καθίζηση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της R&A Research & Asset Management AG, Otto Waser, «οι αγορές ενδεχομένως να έχουν υπερεκτιμήσει τον αντίχτυπο μιας κινεζικής επιβράδυνσης. Ωστόσο, πλέον τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση καθώς λαμβάνουμε όλο και περισσότερες αρνητικές τεχνικές ενδείξεις». Και προέβλεψε: «Εφόσον οι αγορές βρίσκονται σε αναταραχή δεν πιστεύω ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το Σεπτέμβριο».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,84% στις 16.058 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,95% στις 1.914 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,94% στις 4.636 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Dow Jones απέφυγε τα χειρότερα καθώς λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης είχε φτάσει να χάνει 548 μονάδες. Ωστόσο, λεπτά πριν το κλείσιμο, ο βιομηχανικός δείκτης μάζεψε τις απώλειες στις 470 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής πτώσης ήταν ο ενεργειακός κλάδος ο οποίος τερμάτισε κερδοφόρο σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. Όπως ήταν αναμενόμενο η «βουτιά» 7,7% στην τιμή του πετρελαίου στα 45,41 δολάρια ανά βαρέλι καθήλωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για ενεργειακές μετοχές. Ενδεικτικά η Chevron υποχώρησε 4%, η Exxon Mobil 4,3% και η Devon Energy 5,5%.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο με τις μετοχές των Citigroup και Bank of America να καταγράφουν πτώση 4,8% και 4,5% αντίστοιχα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,62 σεντς, με πτώση 2,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη μέρα έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% στο 1,1262 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,15% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,8%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,7% στα 1.140 δολ./oz.

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε «βουτιά» 2,7% στις 353 μονάδες με όλους τους επιμέρους κλάδους να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο ο Stoxx 600 σημείωσε τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες (-8,5%) από το 2011.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 3,02% στις 6.059 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 2,37% στις 10.016 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,41% στις 4.541 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε πτώση 2,59% στις 9.993 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες 2,24% στις 21.451 μονάδες.

Νωρίτερα, στις ασιατικές αγορές, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 1,2%, της Σιγκαπούρης με απώλειες 1,3% και του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei «βούλιαξε» 3,84%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v