Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 293 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο, με τους δείκτες να κλείνουν στο υψηλό ημέρας. Πρωταγωνιστής της ανόδου ο τεχνολογικός κλάδος. Κέρδη 3,9% για τη μετοχή της Apple. Μέτρια η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την Beige Book. Ανέκαμψε το πετρέλαιο.

Τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall Street.

Ειδικότερα, οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 190.000 και αντίστοιχα οι εργοστασιακές παραγγελίες σημείωσαν άνοδο 0,4%.

Επιπλέον οι επενδυτές είδαν με θετικό μάτι το κλείσιμο του κινεζικού χρηματιστηρίου και την απουσία κινεζικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων για τις επόμενες δύο μέρες. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Wall Street «βούλιαξε» 2,7% μετά τα απογοητευτικά στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα, που προκάλεσαν έντονες ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Παράλληλα στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η Beige Book, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνεχίζεται σε μέτριους ρυθμούς, ενώ παρατηρούνται πιέσεις στους μισθούς των εργαζομένων στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,82% στις 16.351 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,84% στις 1.949 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,46%, στις 4.750 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου ήταν ο τεχνολογικός κλάδος, με τις μετοχές των Apple και Microsoft να ενισχύονται άνω του 3%.

Αντίστοιχα ανοδικά κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος μετά το εντυπωσιακό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου από το -3,5% στο +1,9%. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός ανήλθε στα 46,25 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των Devon Energy και Exxon Mobil σημείωσαν άνοδο 0,9% και 1,5% αντίστοιχα.

Επιπλέον, αμετάβλητο έκλεισε το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας στο 0,64 σεντς.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ μετά από δύο μέρες πτώσης. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,7% στο 1,1233 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,19% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,78%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.134 δολ./oz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v