Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητική εικόνα στις ευρωαγορές

Χωρίς αξιόλογη μεταβολή οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον ενδιαφέρον στον PMI της ευρωζώνης. Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Την ερχόμενη εβδομάδα τα αποτελέσματα των stress tests της EBA. Υψηλότερα τα futures της Wall Street.

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να έχουν την προσοχή στραμμένη στα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης, ενώ συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της ευρωζώνης υποχώρησε αυτόν τον μήνα το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015, καθώς οι ισχυρότερες επιδόσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας αντισταθμίστηκαν από τις ισχνότερες επιδόσεις στις μικρότερες χώρες.

Στην Γερμανία, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, δείχνοντας πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «ξεπερνά» την όποια αβεβαιότητα προκαλεί το Brexit, ενώ στην Γαλλία, η επιχειρηματική δραστηριότητα τα πήγε καλύτερα του αναμενόμενου τον Ιούλιο, παρά την επίθεση στη Νίκαια και τις ανησυχίες που προκαλεί η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε –όπως αναμένονταν- να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, είπε πως οι τράπεζες και οι αγορές της ευρωζώνης επέδειξαν ανθεκτικότητα μετά το Brexit, αλλά τόνισε είναι νωρίς ακόμα να αξιολογηθούν οι συνέπειες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός στήριξης για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Παρασκευή, η ΕΒΑ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις όχι μόνο για τις ιταλικές, αλλά και για τις γερμανικές τράπεζες.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,34% στις 339 μονάδες, κατά 0,2% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.711 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,2% κινείται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.135 μονάδες ενώ ουσιαστικά αμετάβλητος παραμένει ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.374 μονάδες. Οριακά υψηλότερα ο ιταλικός FTMIB στις 16.814 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 0,15% κινείται ο δείκτης IBEX στις 8.570 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v