Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στραμμένη στις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα. Απρόσμενη πτώση για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Δεκέμβριο. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Οι παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, μετά την εκλογή Τραμπ και εν όψει των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, αρχίζουν να επηρεάζουν τους επενδυτές, με τη ζήτηση για χρυσό και γεν θα κινούνται ανοδικά, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Στη Γερμανία, το SPD ξεπερνά για πρώτη φορά το CDU/CSU στις δημοσκοπήσεις, στη Γαλλία, παρά τις πιέσεις, ο Φιγιόν δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση της προεδρίας, ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις πολιτικές που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, στις ανακοινώσεις του ΔΝΤ αναφορικά με την εξέταση του ελληνικού προγράμματος, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στη διάσταση απόψεων στους κόλπους του Ταμείου, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθάρισε πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο QE μόνο αφότου η κεντρική τράπεζα κρίνει το χρέος της χώρας βιώσιμο και κλείσει η αξιολόγηση.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο Ντράγκι όσο και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, υπερασπίστηκαν το ευρώ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για υπερβολικά υποτιμημένο ευρώ και χειραγώγηση από την πλευρά της Γερμανίας.

Από το εταιρικό «μέτωπο», η BNP Paribas ανακοίνωσε χαμηλότερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη για το δ’ τρίμηνο, ενώ η BP ανακοίνωσε πτώση της κερδοφορίας της στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία υποχώρησε κατά 3% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,5% στις 363 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.212 μονάδες, κατά 0,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.563 μονάδες και κατά 0,15% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.785 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται κατά περίπου 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v