Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Κατοχύρωση κερδών στις τραπεζικές μετοχές, μετά το υψηλό τριών εβδομάδων της Τετάρτης. Η προσοχή στις πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πιέσεις από τον τραπεζικό και μεταλλευτικό κλάδο, οι οποίες επισκιάζουν τα κέρδη της Allianz, η οποία πρότεινε αγορά ιδίων μετοχών και ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης Stoxx υποχωρεί κατά περισσότερο από 1%, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς ο δείκτης άγγιξε υψηλό τριών εβδομάδων την Τετάρτη, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι μετοχές των Deutsche Bank, Standard Chartered και Credit Agricole υποχωρούν κατά περισσότερο από 2,5%, ενώ αντιθέτως η μετοχή της Allianz ενισχύεται κατά 2,8% περίπου.

Η επιφυλακτικότητα στις αγορές λόγω της αβεβαιότητας για τις πολιτικές εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη κρατά σε περιορισμένο επίπεδο τις όποιες κινήσεις, αν και η αισιοδοξία που επικρατεί για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα καλά σε γενικές γραμμές αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εταιρείες, μετριάζουν κάπως τις πιέσεις.

Νωρίτερα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξαν περιορισμό του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο, σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του προηγούμενου μήνα, ενώ στη Βρετανία το κλίμα επιβαρύνεται από τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,52% στις 368 μονάδες, οριακά χαμηλότερα στις 7.276 μονάδες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, ο δείκτης CAC του Παρισιού καταγράφει απώλειες 0,93% στις 4.854 μονάδες, 1,08% ο δείκτης FTSE MIB στις 18.886 μονάδες και 0,5% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.702 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε χαμηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν κατά περίπου 0,3%.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα δεν θα ανοίξει η Wall Street, λόγω της αργίας της Ημέρας του Προέδρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v