Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή στραμμένη στην οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Πιέσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η προσοχή παραμένει στραμμένη και στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, εν αναμονή των γαλλικών εκλογών.

Μετά το τηλεοπτικό debate, ο Μανουέλ Μακρόν φαίνεται να «κερδίζει πόντους», την ώρα που δημοσίευμα των FT αναφέρει πως ο έτερος υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν, φέρεται να προσπάθησε να έχει οικονομικό όφελος από τις σχέσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες, εξάλλου, υπέβαλε την παραίτησή του ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, αποδεχόμενος ότι προσέλαβε τις δύο του κόρες ως κοινοβουλευτικούς συνεργάτες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.

Ενδιαφέρουσες και οι αντιδράσεις στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οτι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης σπαταλούσαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» στην πορεία προς την κρίση της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται πως το κόμμα του κ. Ντάισελμπλουμ καταρρακώθηκε στις ολλανδικές εκλογές και έτσι τίθεται εν αμφιβόλω η θέση του στο τιμόνι του Eurogroup.

Εν  τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανέρχονται οι ιταλικές τράπεζες, καθώς την Παρασκευή οι Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca γνωστοποίησαν πως ζήτησαν προληπτική κρατική ανακεφαλαιοποίηση, την ώρα που οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν η προβληματική Monte dei Paschi di Siena μπορεί πράγματι να λάβει κρατική στήριξη.

Επίσης, με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές τις κινήσεις των επιχειρήσεων –κυρίως των τραπεζών- εν όψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο της Morgan Stanley να δηλώνει πως η εταιρεία του «οπωσδήποτε» θα μεταφέρει προσωπικό από το Λονδίνο εντός των επόμενων δυο ετών, ενώ παρόμοιο «σήμα» στέλνει και η Goldman Sachs.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται χαμηλότερα κατά 0,7% στις 373 μονάδες, κατά 0,84% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.316 μονάδες, κατά 0,57% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.973 μονάδες και κατά 0,56% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.894 μονάδες.

Αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται έως 0,2% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v