Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ΕΚΤ και αποτελέσματα η προσοχή των ευρωαγορών

Deutsche Bank, Bayer, Lufthansa, BASF, Roche, μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν σήμερα αποτελέσματα. Αλλαγή τόνου για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ αναμένουν οι αναλυτές από τον Ντράγκι. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον, την ώρα που οι επενδυτές προσπαθούν να «χωνέψουν» το φορολογικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ που ανακοινώθηκε χθες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει μεταξύ άλλων μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% από 35% που ισχύει σήμερα. Ωστόσο το σχέδιο αυτό –της μιας σελίδας- το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη μείωση φόρων στην ιστορία», δεν δίνει λεπτομέρειες ως προς το πώς θα πληρωθεί χωρίς να αυξηθεί στο έλλειμμα, κάτι που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δεν θα ανακοινώσει αλλαγή στη νομισματική πολιτική της Τράπεζας, αλλά ίσως υπάρξει αλλαγή στον τόνο που θα χρησιμοποιηθεί. Σημειώνεται πως νωρίτερα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αναβάθμισε την οικονομική της πρόβλεψη, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Πλήθος είναι και τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται σήμερα: μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 575 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο, υψηλότερα των εκτιμήσεων (ωστόσο η μετοχή της τράπεζας άνοιξε με "βουτιά" 3,6%) , η Airbus άνοδο 52% στα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου, η Bayer 38%, η BASF 23%, η Lufthansa επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία, η BBVA ανακοίνωσε κέρδη υψηλότερα του αναμενόμενου, η Roche αύξηση των εσόδων της κατά 4%. Τα καθαρά κέρδη της Lloyds αυξήθηκαν στο τρίμηνο σε 766 εκατ. από 405 εκατ. στερλίνες πέρυσι.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη άγγιξε τον Απρίλιο υψηλά 10ετίας τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκε σε 109,6 μονάδες. Η μέτρηση βρέθηκε στα υψηλότερά της από το Σεπτέμβριο του 2007. Στις 15:00 ανακοινώνονται και τα προκαταρκτικά στοιχεία Απριλίου για τον πληθωρισμό της Γερμανίας.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται χαμηλότερα κατά 0,4% στις 387 μονάδες, κατά 0,6% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.246 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.270 μονάδες και κατά 0,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης.

Οριακές μεταβολές στο άνοιγμα της Wall Street δείχνουν τα futures των Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v