Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ΑΕΠ και το ZEW

Ο δείκτης Zew για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία ήταν κάτω των εκτιμήσεων, με αποτέλεσμα να υποχωρεί ελαφρώς ο DAX από το νέο ιστορικό υψηλό. Στο 0,2% το ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στην τάση συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την ανακοίνωση του δείκτη Zew για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο.

Ο δείκτης Zew στη Γερμανία δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες. Ο DAX άγγιξε νωρίτερα σήμερα νέο υψηλό, ωστόσο μετά την ανακοίνωση των επιδόσεων του δείκτη κινείται οριακά πτωτικά.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο. Η περιοχή εμφάνισε ανάπτυξη 0,5% στο τρίμηνο.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται χαμηλότερα κατά 0,23% στις 395 μονάδες, άνοδο 0,42% στις 7.486 μονάδες καταγράφει ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, ο δείκτης CAC του Παρισιού υποχωρεί κατά 0,42% στις 5.394 μονάδες ενώ κατά 0,06% υποχωρεί ο DAX στις 12.802.

Τα ιστορικά υψηλά και οι προβληματισμοί

Ευρύτερα πάντως οι ανησυχίες για την παγκόσμια ασφάλεια συνεχίζουν να λειτουργούν επιβαρυντικά στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι επενδυτές «χωνεύουν» τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν οι δείκτες την προηγούμενη ημέρα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα.

Χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έδειξε ότι είναι ανοικτή σε ευρείες αλλαγές ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον της ΕΕ, ενώ τόνισε πως η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν –με τον οποίον συναντήθηκε χθες- θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στις γαλλο-γερμανικές σχέσεις.

Ο υπουργός διεθνούς εμπορίου της Βρετανίας, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι βασικός υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου, παρά τα σχέδια για αποχώρηση από την ΕΕ, ενώ τόνισε πως η Βρετανία δεν θα επιδιώξει πολιτικές απομονωτισμού.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v