Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα macro δίνουν ώθηση στις ευρωαγορές

Δεν κράτησαν για πολύ τα αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές, με τους δείκτες να "γυρίζουν" σε θετικό έδαφος. Τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης και για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτίωσαν το κλίμα που είχε επιβαρυνθεί μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ.

Σε θετικό έδαφος «γύρισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,  καθώς οι αγορές ξεπέρασαν γρήγορα την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Μάντσεστερ -αν και οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και λιανικού εμπορίου στη Βρετανία δέχονται πιέσεις- στρέφοντας την προσοχή στα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων δυνάμεων της ευρωζώνης.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος PMI της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 56,8 μονάδες τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, με την εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν να «στέλνει» τον γαλλικό PMI σε υψηλό εξαετίας.

Ο PMI υπηρεσιών της Γαλλίας  αυξήθηκε σε υψηλό 72 μηνών, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αν και ο PMI μεταποίησης υποχώρησε σε χαμηλό δυο μηνών, ενώ στη Γερμανία το επιχειρηματικό κλίμα άγγιξε ιστορικό υψηλό, με «βοήθεια» από την εκλογή του Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, ο Πουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, μια ημέρα μετά το Eurogroup στο οποίο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ζήτησε να υπάρξει σαφήνεια στο θέμα του χρέους αλλά και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τους στόχους, σημειώνοντας πως έγινε πρόοδος αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,24% υψηλότερα στις 392 μονάδες, κατά 0,25% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.514 μονάδες, κατά 0,7% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.361 μονάδες και κατά 0,54% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.688 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v