Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές ανάσες στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

H κατ' αρχάς συμφωνία της ΕΕ για την προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της MPS και η αναθεώρηση των στοιχείων για την ιταλική οικονομία δίνουν ώθηση στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, ενώ η υποχώρηση της στερλίνας στηρίζει το Λονδίνο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Σε θετικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την υποχώρηση της στερλίνας να δίνει ώθηση στο Λονδίνο (καθώς περίπου το 75% των εσόδων που δημιουργούν οι εταιρείες του FTSE 100 προέρχονται από το εξωτερικό), ενώ τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης στηρίζουν τις υπόλοιπες αγορές, την ώρα που οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, ενόψει και των βρετανικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει απόψε την απόφασή του για το θέμα της συμμετοχής των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, με τα ΜΜΕ να αναφέρουν πως ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Επίσης, αναμένονται σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ, μετά το δημοσίευμα του Reuters που έκανε λόγο για έναρξη της συζήτησης για τον περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης την επόμενη εβδομάδα.

Η IHS Markit ανακοίνωσε νωρίτερα τα τελικά στοιχεία για τον PMI μεταποίησης της ευρωζώνης, που αυξήθηκε στις 57 μονάδες τον Μάιο, από 56,7 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 73 μηνών.

Εν τω μεταξύ, ώθηση στο χρηματιστήριο της Ιταλίας δίνει η αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη του ιταλικού ΑΕΠ το α’ τρίμηνο και των προοπτικών για το σύνολο του έτους, αλλά και η κατ’ αρχάς συμφωνία της Κομισιόν στην προληπτική ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.

Στον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Banca Popolare di Vincenza δήλωσε πως βλέπει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων για τις τράπεζες του Βένετο μετά την κατ’ αρχάς συμφωνία της ΕΕ για την MPS, και πως «είναι επιλογή» η χορήγηση κεφαλαίων από private equities στις δύο τράπεζες του Βένετο. Στο μεταξύ, η Intesa Sanpaolo φέρεται να κατέληξε σε συμφωνία για πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων ονομαστικής αξίας 2 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία Christofferson Robb & Company και στην εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων Bayview Asset Management.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται υψηλότερα κατά 0,3% στις 391 μονάδες, κατά 0,3% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.542 μονάδες, κατά 0,65% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.318 μονάδες και κατά 0,3% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTMIB καταγράφει κέρδη 1% στις 20.934 μονάδες.

Μικτά πρόσημα αλλά με ήπιες μεταβολές καταγράφουν τα futures των S&P 500, Dow Jones  και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v