Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθεροποιητικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Απρόσμενη πτώση των λιανικών πωλήσεων της Γερμανίας τον Απρίλιο. "Κατέβασε ταχύτητα" ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο. Λίγο υψηλότερα τα futures της Wall Street.

Ήπια άνοδος στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή να παραμένει στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ λίγω νωρίτερα η Eurostat ανακοίνωσε τα προκαταρτικά για τον πληθωρισμό Μαΐου, που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτιμάται οτι διαμορφώθηκε στο 1,4% τον Μάιο, από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η υποχώρηση αυτή εκτιμάται πως θα αμβλύνει τις γερμανικές και ολλανδικές πιέσεις προς την ΕΚΤ να προχωρήσει σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Σημειώνεται πως ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι κοντά στο 2%.

Από το πολιτικό "μέτωπο, η  τελευταία δημοσκόπηση του YouGov έδειξε πως το κόμμα της Τερέζα Μέι μπορεί να τελικά να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ί πως Γαλλία και Γερμανία θέλουν να συμφωνήσουν σε ένα νέο κοινό φορολογικό σύστημα πριν τις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας. Σημειώνεται πως, όπως μετέδωσε χθες το Reuters, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ισχυριστεί σήμερα πως η ευρωζώνη μπορεί να χρειάζεται ευρωομόλογα και έναν κοινό προϋπολογισμό.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούνται οι εξελίξεις από το «μέτωπο» της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς και ο χρόνος των ιταλικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, προβληματίζουν οι δηλώσεις που κάνουν τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά της Γερμανίας και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά των ΗΠΑ. Χθες, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter έκανε κατά μέτωπον επίθεση στην Μέρκελ για το εμπορικό πλεόνασμα και τις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, ενώ μόλις την προηγούμενη η Καγκελάριος είχε υπαινιχθεί και πάλι πως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον αξιόπιστος σύμμαχος της Ευρώπης, και η Ευρώπη θα πρέπει πλέον να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Πάντως, ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως οι σχέσεις των δύο ηγετών είναι… πολύ καλές.

Από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων, στο προσκήνιο έρχονται οι τράπεζες, καθώς η Ιρλανδία ξεκίνησε δημόσια εγγραφή της κρατικής Allied Irish Banks –ο CEO έκανε λόγο για πολύ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον- ενώ στην Ιταλία ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση μετά και τα τελευταία δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή εκκαθάριση των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca. Η Monte dei Paschi di Siena, πάντως, δια στόματος του CEO της, εκτιμά πως η τράπεζα βρίσκεταο κοντά σε συμφωνία με την ΕΕ για το σχέδιο αναδιάρθρωσης για την κρατική διάσωση. Επίσης, η Fed ανακοίνωσε χθες πως επέβαλε πρόστιμο ύψους 41 εκατ. δολαρίων στην Deutsche Bank διότι η τράπεζα δεν κατάφερε να διασφαλίσει πως τα συστήματά της θα μπορούσαν να εντοπίσουν ύποπτες συναλλαγές από το 2011 μέχρι το 2015.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας, οι οποίες κατέγραψαν απρόσμενη πτώση τον Απρίλιο.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,24% στις 391 μονάδες, κατά 0,4% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.557 μονάδες, κατά 0,27% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.320 μονάδες και κα΄τα 0,57%  δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.675 μονάδες. 

Άνοιγμα της Wall Street σε λίγο υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v