Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX

"Ανοίγει η όρεξη" των επενδυτών για ρίσκο μετά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση και τη μεταποίηση στις ΗΠΑ. "Βαρίδι" για τον ενεργειακό κλάδο η απόφαση Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Σε υψηλό δυο εβδομάδων κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Λονδίνου μάλιστα να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, καθώς τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση και τη μεταποίηση των ΗΠΑ αυξάνουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο.

Ωστόσο, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, επιβαρύνει τις μετοχές του τομέα της ενέργειας.

Στο «ραντάρ» των επενδυτών βρίσκονται επίσης οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία (και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία) καθώς και η εξέλιξη του ζητήματος της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Λίγο νωρίτερα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα εμφάνισε τελικά ανάπτυξη το α’ τρίμηνο.

Από το επιχειρηματικό «μέτωπο», οι Γερμανικές αρχές κατηγορούν την Audi ότι παραποίησε τα αποτελέσματα των δοκιμών εκπομπών ρύπων κάνοντας χρήση λογισμικού. Σημειώνεται πως η μητρική Volkswagen αντιμετωπίζει και αυτή προβλήματα για τον ίδιον λόγο.

Ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,6% στις 394 μονάδες, κατά 0,28% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.564 μονάδες, κατά 0,86% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.364 μονάδες και έως 1,4% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.837 μονάδες.

Νωρίτερα, στις συναλλαγές στην Ασία, ο δείκτης MSCI ACWI, ο οποίος παρακολουθεί 46 χρηματιστήρια του κόσμου, αυξήθηκε κατά 0,2% αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό. Από την αρχή τις εβδομάδας ενισχύεται κατά 0,6% και από την αρχή του έτους κατά περίπου 11%.

Θετικό ξεκίνημα στη Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που κινούνται περίπου 0,3% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v