Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Βόρεια Κορέα και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, με το δείκτη φόβου VIX να έχει βρεθεί σε υψηλά εννέα μηνών. Στα ασφαλή καταφύγια «στριμώχνονται» και σήμερα οι επενδυτές. Πτώση 0,5% καταγράφει ο DAX.

Σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις λόγω Βόρειας Κορέας.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,6% χαμηλότερα στις 374 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου διαμορφώνεται 0,9% χαμηλότερα στις 7.327, ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,5% στις 11.958 και ο CAC του Παρισιού καταγράφει πτώση 0,8% στις 5.076 μονάδες.

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες βρίσκονται στο επίκεντρο για μία ακόμη φορ, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε νέο γύρο σχολίων κατά της Βόρειας Κορέας, προειδοποιώντας την να μην επιτεθεί στο αμερικανικό νησί Γκουάμ ή σε οποιονδήποτε σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρόεδρος ανέφερε πως η πρώτη του απειλή να εξαπολύσει «πυρ και μανία» ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή.

Κατά συνέπεια, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX βρέθηκε σε υψηλά εννέα μηνών, παρότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα κυμαινόταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά, πριν πυροδοτηθούν οι εντάσεις.

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές στρέφονται μαζικά σε ασφαλή καταφύγια. Το δολάριο διαπραγματεύεται σήμερα σε χαμηλά οκτώ εβδομάδων έναντι του γεν.

Στον εταιρικό κόσμο, οι Innogy, Novozymes και Old Mutual αναμένεται να δημοσιεύσουν σήμερα οικονομικά αποτελέσματα. Στην Ιταλία, οι αρχές έδωσε στην Telecom Italia περισσότερο χρόνο για να προσφέρει λεπτομέρειες επάνω στο πώς ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η Vivendi, διαχειρίζεται την εταιρία. Παράλληλα, οι Volkswagen και Tata Motors έδωσαν τέλος σε διαπραγματεύσεις που αφορούν σε συγχώνευση σε αναδυόμενες αγορές, μετέδωσε το Reuters.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, αναμένονται σήμερα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Σύμφωνα με σημερινά νούμερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 1,7%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σχεδόν κατά 1% λόγω ανησυχιών για την υπερπροσφορά. Εχθές ο ΟΠΕΚ ενημέρωσε μέσα από την μηνιαία έκθεσή του πως η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί. Η έκθεση της IEA για τις αγορές πετρελαίου αναμένεται αργότερα σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v