Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές

Ήπιες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή στις εξελίξεις στις ΗΠΑ κυρίως, αλλά και στη Fed. Μικρή αποκλιμάκωση της έντασης στη Β. Κορέα. Στο 1,3% ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούλιο. Χαμηλότερα τα futures της Wall Street.

Συντηρείται το κλίμα επιφυλακτικότητας στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ, παρά την μικρή αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική χερσόνησο.

Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατήργησε δυο επιχειρηματικά συμβουλευτικά συμβούλια, μετά τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην American Prospect, ο σύμβουλος στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, φέρεται να δήλωσε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε οικονομικό πόλεμο με την Κίνα.

Παράλληλα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκφράζουν ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού και είναι διχασμένοι ως προς το θέμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των Times, αναφέρει πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποβάλει μήνυση κατά μεγάλων βρετανικών τραπεζών –μεταξύ των οποίων οι Barclays, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland κα- κατηγορώντας τα πως ο ρόλος που έπαιξαν στο σκάνδαλο Libor είχε συμβάλει στην κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών.

Από το γεωπολιτικό «μέτωπο», ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ θα περνούσε την «κόκκινη γραμμή» αν τοποθετούσε πυρηνική κεφαλή σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ωστόσο τόνισε πως οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα ζητούσαν την έγκριση της Σεούλ προτού προβούν σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια. Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξείρε χθες τον πρόεδρο της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για την «σοφή» απόφαση να μην βάλλει κατά του Γκουάμ.

Από το εταιρικό «μέτωπο», συνεχίζεται η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, ενώ η Air Berlin γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τρεις αεροπορικές –μεταξύ των οποίων και η Lufthansa- αναζητώντας αγοραστές για τα περιουσιακά της στοιχεία.

Λίγο νωρίτερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 1,3%, όσο ήταν η αρχική εκτίμηση.  

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 378 μονάδες, κατά 0,2% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.419 μονάδες, κατά 0,21% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.165 μονάδες και κατά 0,26% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.230 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν έως 0,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v