Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο τα πρακτικά της ΕΚΤ. Πιέσεις στο ευρώ. Ενισχύεται η τιμή του πετρελαίου.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασαν ανησυχίες για μια πιθανή υπερβολική άνοδο του ευρώ όταν συναντήθηκαν στις 20 Ιουλίου, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο πρόσφατα σκαρφάλωσε σε υψηλό 2,5 ετών έναντι του δολαρίου, καθιστά τις εξαγωγές της Ευρωζώνης λιγότερο ελκυστικές και θεωρείται από τους αναλυτές ως η μεγαλύτερη απειλή στις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει τον πληθωρισμό.

Σήμερα το ευρώ υποχωρεί 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1745 από 1,1768 την προηγούμενη μέρα.

Επιπλέον προβληματίζουν οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάργησε δυο συμβουλευτικά επιχειρηματικά συμβούλια, μετά τις μαζικές παραιτήσεις στελεχών ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί ο διχασμός των αξιωματούχων της Fed αναφορικά με την επόμενη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η ανεργία στη Γαλλία υποχώρησε σε χαμηλό 5,5 ετών και συγκεκριμένα στο 9,5% στο β’ τρίμηνο του έτους.

Στο μεταξύ, στο εταιρικό μέτωπο, ο γερμανικός αερομεταφορέας Air Berlin βρίσκεται σε συνομιλίες με τρεις αεροπορικές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και ηLufthansa, προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση των περιουσιακών της στοιχείων.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,59% στις 376 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,61% στις 7.387 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,49% στις 12.203 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 5.146 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,95% στις 10.443 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,89% στις 21.788 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 46,97 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.290 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v