Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι ευρωαγορές στη σκιά της τρομοκρατίας

Η νέα τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για την οικονομική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, πιέζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυρές πιέσεις στον κλάδο ταξιδίων και αναψυχής. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη, για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Από την επίθεση στην Βαρκελώνη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα ενώ ξεπερνούν τους 100 οι τραυματίες. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε και άλλη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης, στην πόλη Καμπριλς, με την αστυνομία να ανακοινώνει πως σκότωσε πέντε δράστες.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος ταξιδίων και αναψυχής, που υποχωρεί κατά 1,4%, ενώ οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών easyJet, Lufthansa και Ryanair καταγράφουν απώλειες έως 2,5%.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να υλοποιήσει τους φιλόδοξους στόχους του για την αμερικανική οικονομία- με μέτρα όπως οι περικοπές φόρων και οι αυξήσεις δαπανών για έργα υποδομής- μετά τη μαζική έξοδο επιχειρηματικών στελεχών από δυο σημαντικά συμβούλια, αντιδρώντας στον χειρισμό από τον Αμερικανό πρόεδρο των σοβαρών επεισοδίων στη Βιρτζίνια. Χθες, εξάλλου, κυκλοφόρησαν φήμες –που διαψεύστηκαν όμως- περί παραίτησης του κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του Τραμπ, Γκάρι Κον.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,84% στις 373 μονάδες, κατά 0,94% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.318 μονάδες, κατά 1% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.094 μονάδες, κατά 0,6% ο  DAX της Φρανκφούρτης στις 12.132 μονάδες και κατά 0,88% ο ισπανικός IBEX στις 10.352 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v