Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος για τις ευρωαγορές

Τα θετικά πρόσημα σε Wall Street και Ασία τονώνουν το αίσθημα στην Ευρώπη. Στα οικονομικά στοιχεία εστιάζουν οι επενδυτές. Brexit και Βόρεια Κορέα επηρεάζουν τις αγορές. Άνοδος 0,4% για τον DAX.

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για περισσότερα οικονομικά στοιχεία σήμερα και ταυτόχρονα επηρεάζονται από τα θετικά πρόσημα του εξωτερικού.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,3% υψηλότερα στις 375 μονάδες. Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται 0,2% στις 7.445, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,4% στις 12.107 και ο γαλλικός CAC κινείται 0,7% υψηλότερα στις 5.123 μονάδες.

Το αίσθημα έχει τονωθεί κάπως από το θετικό κλείσιμο της Wall Street εχθές, αλλά και από μια αισιόδοξη διαπραγμάτευση στην Ασία.

Οι ασιατικές αγορές στηρίζονται από το δείκτη της Caixin για τη δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων τον Αύγουστο, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών και διαμορφώθηκε σε υψηλά έξι μηνών.

Η Ευρώπη περιμένει τα δικά της οικονομικά στοιχεία, καθώς σήμερα δημοσιεύονται οι δείκτες PMI για τη μεταποίηση στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ευρωζώνη, αλλά και το ΑΕΠ της Ιταλίας.

Στο μέτωπο της πολιτικής, η στερλίνα παρακολουθείται στενά καθώς εξακολουθεί να εντείνεται η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Την τελευταία ημέρα του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων, ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε πως οι συζητήσεις για την έξοδο της Βρετανίας δεν κατάφεραν να παράγουν την πρόοδο που απαιτείται, ώστε να περάσουν σε νέα φάση τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, η γεωπολιτική συνεχίζει να βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των επενδυτών, καθώς οι traders αναζητούν τυχόν ειδήσεις γύρω από τη σχέση Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ και στοιχεία για το πού αυτή κατευθύνεται.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οργή του τυφώνα Χάρβι ακόμα προσθέτει αβεβαιότητα στις αγορές, ιδιαίτερα στα εμπορεύματα. Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα εξαιτίας των πλημμύρων και των ζημιών που έχουν φέρει στα αμερικανικά διυλιστήρια.

Όσον αφορά στις μετοχές, η HSBC και η BHP Billiton παρακολουθούνται στενά σήμερα, καθώς και στις δύο εταιρίες υπάρχουν ανακατατάξεις στο συμβούλιο. Δεν αναμένονται σήμερα οικονομικά αποτελέσματα μεγάλων εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v