Οριακές πτώσεις για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Brexit

Οι επενδυτές εστιάζουν στην έναρξη του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων Βρετανίας-ΕΕ και στις κινήσεις του πετρελαίου μετά τον τυφώνα Χάρβι, ενώ ακόμα «χωνεύουν» τα σχόλια Γέλεν και Ντράγκι από την περασμένη Παρασκευή.

Αρνητικό το πρόσημο για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων Brexit στην Ευρώπη και ταυτόχρονα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του μαύρου χρυσού.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 άνοιξε 0,4% χαμηλότερα στις 373 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,5% στις 12.108 μονάδες και ο CAC του Παρισιού καταγράφει πτώση 0,6% στις 5.075. Ο FTSE 100 θα παραμείνει κλειστός σήμερα, λόγω δημόσιας αργίας.

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την εκκίνηση του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, στο πλαίσιο των προβλεπομένων του Άρθρου 50. Νωρίτερα φέτος, ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ είχε δηλώσει πως ο τρίτος γύρος των συζητήσεων θα πρέπει να αφορά σε «αποσαφήνιση» της στάσης της Βρετανίας σε συγκεκριμένα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι οικονομικές διευθετήσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, αναμένεται να συμβουλεύσει την ΕΕ να επιδείξει φαντασία και ευελιξία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις και να εστιάσει στους μελλοντικούς δεσμούς των δύο μερών, αντί της διευθέτησης που σχετίζεται με τον περιβόητο «λογαριασμό» εξόδου της χώρας, αλλά και άλλων διλημμάτων που έχουν ανακύψει από το διαζύγιο.

Πέραν της πολιτικής, οι επενδυτές πιθανώς παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του πετρελαίου, καθώς ο τυφώνας Χάρβι που έπληξε το Σαββατοκύριακο τις Ηνωμένες Πολιτείες -και ιδιαίτερα το Τέξας- προκάλεσε προσωρινό κλείσιμο μιας σειράς διυλιστηρίων.

Το αίσθημα είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος θετικό στις ασιατικές αγορές, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις κάποιας αδυναμίας, από τη μία λόγω της ανατάραξης από το πετρέλαιο και από την άλλη καθώς οι επενδυτές ακόμα επεξεργάζονται τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole.

Δεν έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση σημαντικών οικονομικών αποτελεσμάτων για σήμερα. Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, αναμένεται η ιταλική καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v