Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω Β. Κορέας

Η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα «φαίνεται» στην νευρικότητα των αγορών, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν Brexit και πετρέλαιο. Την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 11 μηνών καταγράφει ο DAX. Πτωτικά τα futures της Wall Street.

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες που περιβάλλουν τη Βόρεια Κορέα έχουν αναζωπυρωθεί και επηρεάζουν το trading σε όλο τον κόσμο.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1,6% στις 366 μονάδες, 1,43% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.295 μονάδες, 1,52% ο CAC του Παρισιου στις 5.002 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των τελευταίων 11 μηνών, υποχωρώντας κατά 2% στις 11.888 μονάδες. Πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street προοιωνίζονται τα futures των δεικτών Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που καταγράφουν απώλειες από 0,6% έως 1%.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα πέρασε πάνω από την Ιαπωνία. Ο Άμπε υπογράμμισε πως ο πύραυλος συνιστά σοβαρή απειλή για τη χώρα της Ιαπωνίας και πως θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να εντείνουν την πίεση στην Πιονγιάνγκ.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο αντανακλούν μεγάλη νευρικότητα, με τους επενδυτές να στρέφονται για άλλη μια φορά σε ασφαλή καταφύγια. Ο χρυσός έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 9,5 μηνών και το ευρώ σε υψηλό τουλάχιστον δυόμισι ετών, ενώ οι ασιατικές αγορές βρέθηκαν νωρίτερα «στο κόκκινο» λόγω των εξελίξεων.

Πέραν της Βόρειας Κορέας, η σημερινή ημέρα είναι η δεύτερη του τρίτου γύρου διαπραγματεύσεων Βρετανίας και ΕΕ όπως προβλέπει το Άρθρο 50, με τους αξιωματούχους των δύο μερών να συναντιούνται στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το μέλλον των δύο περιοχών μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τη Δευτέρα ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί από το πόσο αργή είναι η πρόοδος μέχρι στιγμής, μετέδωσε το Reuters.

Ο Βρετανός υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ζητά εδώ και καιρό ευελιξία και φαντασία στις διαπραγματεύσεις, ώστε τα δύο μέρη να μπορέσουν να εστιάσουν στη μελλοντική τους σχέση, μετά την ολοκλήρωση της εξόδου. Ωστόσο η ΕΕ πιέζει περισσότερο για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων που ανακύπτουν από το διαζύγιο, πριν συζητηθεί οτιδήποτε άλλο.

Ο τυφώνας Χάρβι συνεχίζει να επηρεάζει το αίσθημα στην αγορά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το τι μπορεί να σημαίνει για το πετρέλαιο. Πάντως σήμερα η αγορά του μαύρου χρυσού ενισχύεται, με τις δύο ποικιλίες αναφοράς να εμφανίζουν άνοδο.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, πολλές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα, μεταξύ των οποίων και το αναθεωρημένο ΑΕΠ στη Γαλλία. Η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να ενισχύεται και θα βρεθεί το Σεπτέμβριο κοντά σε υψηλά 16 ετών, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του GfK.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v