Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα macro

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Σε υψηλό έξι ετών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Υποχωρεί το ευρώ. Μικρή πτώση για το πετρέλαιο.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές με στήριξη από τα καλά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ανέβασε ταχύτητα με «βοήθεια» από την άνοδο των παραγγελιών στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, παρά την ενίσχυση του ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το IHS Markit, ο PMI μεταποίησης της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 57,4 μονάδες τον Αύγουστο (όσο η προκαταρκτική εκτίμηση) από 56,6 μονάδες τον Ιούλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Στο μεταξύ, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είχε προκαλέσει αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές.

Επιπλέον, οι καταστροφές στο Τέξας από το πέρασμα του τυφώνα Harvey συνεχίζει να προσθέτει αβεβαιότητα στις αγορές και ιδιαίτερα στα εμπορεύματα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ να δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν την πρόοδο που χρειάζεται προκειμένου να περάσουν σε μια νέα φάση οι συζητήσεις τον Οκτώβριο.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,6% στις 376 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης κέρδισε 0,2%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,11% στις 7.438 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,72% στις 12.142 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 5.123 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,25% στις 10.325 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,87% στις 21.858 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,3% στα 47,11 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.326 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1875 δολ. από 1,1909 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v