Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακή πτώση σημείωσε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Άνοδος για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πιέσεις στο ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία και στις εταιρικές ειδήσεις.

Ξεκινώντας από τα macro, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο αν και συρρικνώθηκε στο μπλοκ των 28, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη ενισχύθηκε τον Ιούλιο κατά 0,1% σε μηνιαία βάση. Όπως σημειώνει η στατιστική υπηρεσία, η παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 0,6% τον Ιούνιο. Σε ετήσιους όρους, η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 3,2% στην ευρωζώνη, ενώ αυξήθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 3,1%.

Αντίστοιχα, άνοδο παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο η απασχόληση, σε τριμηνιαία βάση, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Eurostat, ο αριθμός των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά 0,4% στην Ευρωζώνη, αλλά και στο Μπλοκ των 28.Όπως υπενθυμίζει η Στατιστική Υπηρεσία, η απασχόληση είχε σημειώσει άνοδο 0,5% και στις δύο Περιοχές στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 235,4 εκατ. άνθρωποι είχαν εργασία το δεύτερο τρίμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στα 155,6 εκατομμύρια. "Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ και στις δύο Περιοχές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στο εταιρικό μέτωπο, η βρετανική Dunelm Group ανακοίνωσε πτώση 28% στα προ φόρων κέρδη για το 2017 στα 92,4 εκατ. στερλίνες ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 8% στα 955,6 εκατ. στερλίνες.

Επιπλέον, η μετοχή της γαλλικής Vivendi ενισχύθηκε 2,8% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «Buy» από την UBS.

Παράλληλα επέστρεψαν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ στην Πιονγιάνγκ είναι «ένα μικρό βήμα» και «δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα θα πρέπει να γίνουν στο τέλος» προκειμένου να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Από την άλλη πλευρά η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε ότι θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της ώστε να αποτρέψει μια πιθανή εισβολή των ΗΠΑ.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,02% στις 381 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.379 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 12.553 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 5.217 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 10.371 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έμεινε αμετάβλητος στις 22.233 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 48,97 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.326 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί αισθητά 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1895 από 1,1965 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v