Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με άνοδο μόλις 0,15% έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Οριακή πτώση για FTSE 100 και CAC 40. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Ενισχύεται το ευρώ.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι, εν αναμονή της «επίσκεψης» του τυφώνα Irma στις ΗΠΑ.

Χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τις αγορές ομολόγων σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον, προβληματίζει τους επενδυτές ο τυφώνας Ίρμα, μια καταιγίδα κατηγορίας 4 που προβλέπεται να χτυπήσει τη πολιτεία της Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, περιορισμένες είναι οι ενδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βόρειας Κορέας- ΗΠΑ. Το απομονωμένο καθεστώς θα γιορτάσει το Σάββατο την επέτειο της ίδρυσης του κράτους του, πυροδοτώντας ανησυχίες πως η Πιονγιάνγκ ίσως διεξάγει νέα πυρηνική δοκιμή, όπως έκανε και πέρυσι την ίδια μέρα.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η Γαλλική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία "Insee", αυξήθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν ελαφρώς μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,7%.

Αντίστοιχα, αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι εισαγωγές στη Γερμανία, όπως κατέδειξαν σημερινά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν 2,2% από τον Ιούνιο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,15% στις 375 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,26% στις 7.377 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,06% στις 12.303 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,02% στις 5.113 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 10.129 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 21.776 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί αισθητά 1,7% στα 48,25 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει οριακή άνοδο στα 1.350 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,2035 από 1,2023 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v