Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές εν μέσω πολιτικών εξελίξεων

Η Καταλονία, η Αυστρία και η Βρετανία στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Ανοδικά κινείται η αγορά ενέργειας. Πτώση καταγράφει ο Ισπανικός IBEX, άνοδος 0,1% για τον γερμανικό DAX.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για έναν γύρο πολιτικών εξελίξεων στην Αυστρία, στην Ισπανία και στη Βρετανία.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε 0,2% υψηλότερα στις 392 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,3% στις 7.554 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει μικρότερη άνοδο 0,1% στις 13.004 και ο γαλλικός CAC κινείται 0,2% υψηλότερα στις 5.360. Πτώση καταγράφει ο ισπανικός δείκτης IBEX, κατά 0,3% στις 10.225 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν, δεν έχει ρίξει ακόμη φως στο αν κηρύττει την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Σε επιστολή του προς το Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Ο δείκτης IBEX για τις ισπανικές μετοχές παρακολουθείται στενά σήμερα από τους επενδυτές, που αναμένουν να δουν πως οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν την αγορά.

Στο μεταξύ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, καθώς και με τον ανώτατο Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ.

Η ανακοίνωση της συνάντησης ήρθε αμέσως μετά την είδηση της προηγούμενης εβδομάδας πως οι διαπραγματεύσεις Brexit έχουν βρεθεί «σε κατάσταση αδιεξόδου», μετά τον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, οι επενδυτές «χωνεύουν» την έκβαση των εκλογών στην Αυστρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτζ, δήλωσε νίκη του κόμματός του, του συντηρητικού Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο δήλωσε στην Ουάσινγκτον πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να κινηθεί ανοδικά καθώς συνεχίζει να επιταχύνεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη. Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό εξακολουθεί να εξαρτάται από το βαθμό της διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής.

Όσον αφορά στην αγορά ενέργειας, το πετρέλαιο ενισχύεται λόγω φόβων για την πιθανότητα νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και εν μέσω πολιτικής αναταραχής στο Ιράκ.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, στοιχεία για το εμπόριο στην ευρωζώνη αναμένεται να δημοσιευθούν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v