Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαρνιέ: «Σε κατάσταση αδιεξόδου» η συζήτηση για το Brexit

Τα δύο μέρη δεν έχουν μιλήσει καθόλου για τον περιβόητο «λογαριασμό» και η Βρετανία επιμένει ότι «πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον». Ως εκ τούτου, οι 27 αναμένεται να απορρίψουν την άλλη εβδομάδα συζητήσεις για εμπορική ή μεταβατική συμφωνία.

Μπαρνιέ: «Σε κατάσταση αδιεξόδου» η συζήτηση για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε ότι μηδαμινή πρόοδος έχει σημειωθεί κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Brexit, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες μιας άτακτης αποχώρησης της Βρετανίας από το μπλοκ, αφού στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας.

Όσον αφορά στην οικονομική διευθέτηση, «δεν έχουν γίνει καθόλου διαπραγματεύσεις επάνω στο θέμα», επεσήμανε ο ανώτατος Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στους ρεπόρτερ στις Βρυξέλλες. «Σε αυτό το θέμα έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση αδιεξόδου, που είναι πολύ ανησυχητική για χιλιάδες άτομα που "τρέχουν" πρότζεκτ στην Ευρώπη και είναι ανησυχητική και για τους φορολογούμενους», δήλωσε.

Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έχει τη δική του άποψη πάνω στο θέμα: «Δεν κρατάω κρυφό το γεγονός ότι για να προσφέρουμε βεβαιότητα, πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον».

Το συνεχιζόμενο αδιέξοδο σημαίνει πως οι υπόλοιποι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα ταχθούν σε συνάντησή τους την επόμενη εβδομάδα ενάντια σε έναρξη διαπραγματεύσεων για κάποια μετα-Brexit εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στη συζήτηση για τη μεταβατική συμφωνία που θα αμβλύνει τον αντίκτυπο του διαζυγίου.

Η απουσία επαρκούς προόδου, στο μεταξύ, εντείνει την πίεση στις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για πιθανή χαοτική έξοδο τον Μάρτιο του 2019, παρατηρεί το Bloomberg.

«Αυτή την εβδομάδα εργαστήκαμε σε εποικοδομητικό πνεύμα και διαλευκάναμε ορισμένα σημεία, χωρίς ωστόσο να κάνουμε μεγάλα βήματα μπροστά», εξήγησε ο Μπαρνιέ. «Υπάρχει νέο momentum και παραμένω πεπεισμένος σήμερα ότι με πολιτική βούληση, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε αποφασιστική πρόοδο μέσα στους επόμενους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Επόμενο ορόσημο για να μετατοπιστούν οι διαπραγματεύσεις στο εμπόριο είναι στις 14 Δεκεμβρίου, κατά τη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών. Ωστόσο οι περιορισμένες παραχωρήσεις που έκανε η Τερέζα Μέι σε διάρκεια ομιλίας της στη Φλωρεντία τον περασμένο μήνα προκάλεσαν ανησυχίες σε κάποια μέλη του Συντηρητικού κόμματος, ενώ οδήγησαν και σε διαφωνία επάνω στο αν η ΕΕ ή η Βρετανία έχει τον έλεγχο ώστε να προωθήσει τις συζητήσεις παραπέρα.

Η στερλίνα υποχωρεί σημαντικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, κατά 0,60%, στο 1,3144 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v