Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεξιά στροφή για την Αυστρία

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Σεμπάστιαν Κουρτς θα δώσει ο πρόεδρος της Αυστρίας. Η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα δείξει αν τελικά στη δεύτερη θέση έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες ή οι ακροδεξιοί.

Δεξιά στροφή για την Αυστρία

Ο νεαρός συντηρητικός «αστέρας» Σεμπάστιαν Κουρτς θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Αυστρίας, μετά τις χθεσινές εκλογές, ωστόσο το κόμμα του δεν εξασφάλισε την αυτονομία και πιθανότατα θα αναζητήσει σχηματισμό κυβέρνησης με την ακροδεξιά, τα ποσοστά της οποίας ήταν αυξημένα.

Ο 31 ετών Κουρτς, υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σήμερα, κατάφερε να φέρει το Λαϊκό του Κόμμα (OVP) στην πρώτη θέση των εκλογών, τηρώντας σκληρή γραμμή στο θέμα του μεταναστευτικού, με θέσεις που δεν απείχαν πολύ από αυτές του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPO).

Και τα δύο κόμματα αύξησαν τα μερίδια ψήφων τους σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σηματοδοτώντας μια έντονη στροφή προς τα δεξιά, λόγω της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Για τη δεύτερη θέση «κονταροχτυπιούνται» οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν με το FPO, καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις επιστολικές ψήφους, η καταμέτρηση των οποίων θα γίνει σήμερα.

«Είμαι πραγματικά συγκινημένος», δήλωσε στους υποστηρικτές του ο Κουρτς σε πάρτι μετά το κλείσιμο των καλπών. «Κάναμε το αδύνατο, δυνατό. Σας ευχαριστώ πολύ για τη δέσμευσή σας σε αυτή την ιστορική επιτυχία».

Ο ίδιος, όμως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του ως προς τα σχέδιά του για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Κουρτς αρνήθηκε επανειλημμένως να πει ποια επιλογή προτιμά, προσθέτοντας πως θέλει να περιμένει την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που θα καθορίσουν και το ποιο κόμμα έρχεται τελικά στη δεύτερη θέση.

Οι επιστολικές ψήφοι ανέρχονται περίπου στο ένα έκτο των ψήφων που έριξαν οι ψηφοφόροι χθες στις κάλπες.

«Ας δώσουμε λίγες μέρες. Τότε θα δούμε ποιο θα είναι πραγματικά το αποτέλεσμα», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ORF, όταν ρωτήθηκε για τα σχέδιά του και σημείωσε πως σκοπεύει να μιλήσει με όλα τα κόμματα στη Βουλή, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας.

Πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων SORA δείχνει πως το OVP του Κουρτς κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 31,6% των ψήφων, με βάση την καταμέτρηση του 100% των μη επιστολικών ψήφων. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Κερν, που σήμερα είναι κυβερνητικοί εταίροι, συγκεντρώνουν 26,9%, λίγο μπροστά από το FPO που συγκεντρώνει 26%.

Η πρόβλεψη έχει περιθώριο λάθους 0,7 ποσοστιαίων μονάδων, που σημαίνει πως δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το ποιος θα καταλάβει τελικά τη δεύτερη θέση.

Άλλη πρόβλεψη, αυτή της εταιρείας δημοσκοπήσεων ARGE Wahlen, δείχνει τους Σοσιαλδημοκράτες μόλις 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από το FPO.

Σημειώνεται πως το FPO δεν έπιασε το ιστορικά υψηλό ποσοστό του 26,9% που είχε συγκεντρώσει το 1999, ωστόσο εξακολουθεί να έχει καλές πιθανότητες να εισέλθει στην κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Και αυτό διότι το OVP  με το SPO βρίσκονται σε κόντρα, κάτι που σημαίνει πως το «παιχνίδι» θα καθορίσει το FPO.

Ο ηγέτης του FPO, Χάινς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος έχει κατηγορήσει τον Κουρτς ότι έκλεψε τις ιδέες του κόμματός του, αρνήθηκε να πει ποιον εταίρο προτιμά. «Όλα είναι πιθανά», δήλωσε στον ORF. «Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη μεγάλη επιτυχία και ένα είναι σαφές: σχεδόν το 60% του αυστριακού πληθυσμού ψήφισε το πρόγραμμα του FPO».

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κουρτς από τον πρόεδρο της Αυστρίας

Εξάλλου, την πρόθεσή του να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των χθεσινών πρόωρων εκλογών στην Αυστρία, στον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος και απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς -εφόσον επιβεβαιωθεί και μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα- ανακοίνωσε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Το εάν θα υπάρξει συνασπισμός ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα των Ελευθέρων, θα αποτελέσει, όπως είπε, θέμα των συζητήσεών του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ίδιος πρόκειται να αρχίσει μέσα στις επόμενες ημέρες διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή, ενώ θα ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση -που θα του υποβάλει την Τρίτη τυπικά την παραίτησή της- να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Ο Αυστριακός πρόεδρος δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσε να απορρίψει κάποιους υποψήφιους για υπουργικά αξιώματα που θα του προτείνονταν από τον εντολοδόχο καγκελάριο καθώς, όπως επισήμανε, «αυτό αποτελεί δικαίωμα του ομοσπονδιακού προέδρου, εάν για συγκεκριμένους λόγους δεν εμπιστεύεται κάποιο πρόσωπο».

Ο πρώην καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος διετέλεσε επί έντεκα χρόνια στο παρελθόν αρχηγός των Αυστριακών Πράσινων, από τους οποίους υποστηρίχθηκε πέρυσι η υποψηφιότητά του για το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία, εξέφρασε τη λύπη του για το άσχημο αποτέλεσμα του κόμματος αυτού, το οποίο, στη βάση του προσωρινού αποτελέσματος δεν εξασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v