Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες κινήσεις στις ευρωαγορές

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ισπανία μετά τη σύλληψη Καταλανών αυτονομιστών. Επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit ζήτησαν Μέι-Γιούνκερ. Τα εταιρικά αποτελέσματα έρχονται στο προσκήνιο. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Οι εξελίξεις στην Ισπανία, οι ομιλίες στελεχών της ΕΚΤ, οικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Χθες Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε τη σύλληψη δυο αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας, λίγο αφότου ο πρόεδρος της περιοχής, Κάρλες Πουτζντεμόν, απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, στην οποία δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του ως προς το αν κήρυξε ή όχι ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η επιστολή εκνεύρισε τη Μαδρίτη, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Ισπανίας να δίνει «τελεσίγραφο» στον Πουτζντεμόν μέχρι την Πέμπτη να πει πως δεν κήρυξε ανεξαρτησία.

Επίσης χθες, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Και οι δυο ζήτησαν επιτάχυνση του ρυθμού των διαπραγματεύσεων για το Brexit, τονίζοντας παράλληλα πως πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια στην Ευρώπη και να διατηρηθεί η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Από το «μέτωπο» της χρηματοοικονομικής σταθερότητας της Ευρώπης, σήμερα θα μιλήσουν σε Πορτογαλία και Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βιτορ Κονστάνσιο και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πετερ Πραετ.

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων συζητούνται οι οικονομικές επενδύσεις και η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας.

Από το εταιρικό μέτωπο, οι Financial Times δημοσίευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ακτιβιστής σχεδιάζει να πιέσει για την διάλυση της Credit Suisse, ενώ αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα μεταξύ άλλων οι Danone, Pearson.

Το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου της ευρωζώνης, που παρέμεινε σταθερός στο 1,5%, ενω το Ινστιτούτο ZEW ανακοίνωσε βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Οκτώβριο.


Ο δείκτης Stoxx 600 σταθεροποιείται στις 391 μονάδες, στις 7.530 μονάδες ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου,  ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.361 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης οριακά υψηλότερα; στις 13.008 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημειώνει οριακή άνοδο στις 10.183 μονάδες.

Ήπιες μεταβολές στο ξεκίνημα της συνεδρίσης της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones, Nasdaq

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v