Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

Εταιρικά αποτελέσματα, Σαουδική Αραβία και Paradise Papers στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όχι σε διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ λέει το Τόκιο. Νέο ιστορικό ρεκόρ άγγιξε ο DAX. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall Street.

Ήπιες κινήσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την αρχική άνοδο, με την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρώς από το υψηλό δυο ετών.

AP Moller-Maersk, Endesa, Gas Natural, Hochtief και Iberdrola είναι μεταξύ των εταιρειών που ανακοινώνουν σήμερα τα μεγέθη τριμήνου τους, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από το γεωπολιτικό «μέτωπο», ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στη Νότια Κορέα, εν  μέσω ανησυχιών για πιθανή μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ουάσινγκτον στην Κορεατική Χερσόνησο.

Νωρίτερα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η χώρα του δεν θα συνάψει μια διμερή συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ για να διευθετηθεί το πρόβλημα του αμερικανικού ελλείμματος στις τρέχουσες εμπορικές συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά και τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, μετά τις διώξεις μελών της βασιλικής οικογένειας, δισεκατομμυριούχων και επενδυτών. Οι κινήσεις του Σαουδάραβα διαδόχου έχουν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν για την ώρα αλλαγή στην πετρελαϊκή πολιτική της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου.

Στα ενδιαφέροντα δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνονται οι αποκαλύψεις των Paradise Papers. Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, στα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως Siemens, Deutsche Bank, Deutsche Post, Allianz και Bayer, καθώς και πάνω από 1.000 φυσικά πρόσωπα της Γερμανίας, μεταξύ των οποίων ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από το «μέτωπο» της οικονομίας, η Eurostat ανακοίνωσε πως οι λιανικές πωλήσεις στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα του αναμενόμενου, ενώ νωρίτερα το Γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε πως η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο και αύξηση 0,8% το γ’ τρίμηνο.

Ο δείκτης Stoxx 600 σταθεροποιείται στις 396 μονάδες, κατά 0,15% υποχωρεί ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.551 μονάδες, οριακά χαμηλότερα ο γαλλικός CAC στις 5.503 μονάδες,  ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, που άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στις 13.525 μονάδες νωρίτερα, αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 0,17% στις 13.491 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχωρεί κατά 0,38% στις 10.277 μονάδες.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v