Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δυνατά στοιχεία του PMI ανεβάζουν τις ευρωπαϊκές αγορές

Το υψηλό επταετίας του PMI της ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο αλλά και τα καλά οικονομικά στοιχεία από ΗΠΑ και Γερμανία ενισχύουν την αισιοδοξία, την ώρα που οι αναταραχές στο Ιράν, το κρύο στις ΗΠΑ και οι περικοπές του ΟΠΕΚ ανεβάζουν την τιμή του αργού.

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα τα στοιχεία από τον PMI της ευρωζώνης που δείχνουν ότι η οικονομία της, έκλεισε τη χρονιά με την πιο ισχυρή ανάπτυξη σε σχεδόν επτά χρόνια, οδηγούμενη από την άνοδο στις υπηρεσίες και τη μεταποιητική δραστηριότητα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες.

Ο τελικός σύνθετος PMI της IHS Markit κατέγραψε άνοδο, φτάνοντας στις 58,1 μονάδες τον Δεκέμβριο από 57,5 το Νοέμβριο, ελαφρώς πιο ψηλά από την πρόγνωση για 58 μονάδες. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2011 και πολύ πιο πάνω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Στο προσκήνιο και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που οι ασιατικές μετοχές παραμένουν κοντά στα υψηλά δεκαετίας, με τις αναταραχές στο Ιράν, το κρύο στις ΗΠΑ και την αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και τις συνεχιζόμενες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, να «σπρώχνουν» τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλό δυόμισι ετών.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 καταγράφει άνοδο κατά 0,98% στις 13,105.53 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης ανοδικά κατά 0,04% στις 7,673.03 μονάδες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σε άνοδο κατά 0,54% στις 392.33 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά, κατά 1,03% στις 5,386.18 μονάδες, ο ιταλικός δείκτης σε άνοδο κατά 1,58% και ο ισπανικός επίσης κατά 1,24%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v