Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιράν, κρύο και ΟΠΕΚ ανεβάζουν το αργό

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, το κρύο στις ΗΠΑ και η αυξημένη ζήτηση για θέρμανση, αλλά και οι συνεχιζόμενες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, ανεβάζουν την τιμή του αργού.

Ιράν, κρύο και ΟΠΕΚ ανεβάζουν το αργό

Το πετρέλαιο βρέθηκε νωρίτερα πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2015, υποστηριζόμενο από τις διαδηλώσεις στο Ιράν που εγείρουν ανησυχίες για τις προμήθειες, το κρύο στις ΗΠΑ που ανεβάζει τη ζήτηση και τις περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Έξι μέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, έχουν ανεβάσει την τιμή του αργού. Το Brent έχει άνοδο κατά 6 σεντς, στα 67,90 δολάρια το βαρέλι, ενώ τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο υψηλό των 68,27 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο κατά 23 σεντς, στα 61.86 δολάρια, αγγίζοντας επίσης το πιο υψηλό σημείο από τον Μάιο του 2015.

«Υπάρχει αρκετή υποστήριξη στις τιμές, λόγω του κρύου στις ΗΠΑ που έχει αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης και του γεωπολιτικού παράγοντα», σημείωσε ο Olivier Jakob, αναλυτής στην Petromatrix.

Εκτός από τα υψηλά του Μαΐου του 2015, το πετρέλαιο είναι και στο πιο υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2014. Αναλυτές στην JBC Energy στη Βιέννη τόνισαν ότι η αντίδραση της τιμής του αργού στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ήταν υπερβολική, την ώρα που διαφαίνονται και άλλοι πιθανοί κίνδυνοι στην προμήθεια πετρελαίου από το Ιράν.

«Εκτός από τις διαδηλώσεις, η πιθανή επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ με στόχο την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν παραμένει ένα θέμα», ανέφερε η JBC.

Την ίδια ώρα, ο χρυσός καταγράφει απώλειες κατά 0,3% και βρίσκεται στα 1.314,50 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v