Χτύπημα Τραμπ κατά Κίνας με δασμούς ως $60 δισ.

Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου δεν θα ισχύσουν και για τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή ο Λευκός Οίκος προχωρά σε δασμούς 60 δισ. κατά της Κίνας.

Χτύπημα Τραμπ κατά Κίνας με δασμούς ως $60 δισ.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχιζερ ενημέρωσε επιτροπή της Γερουσίας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρεθεί από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε συγκεκριμένα πως η Ε.Ε., η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Νότια Κορέα θα εξαιρεθούν από τους δασμούς.

«Η ιδέα του προέδρου είναι πως με βάση ορισμένα κριτήρια, ορισμένες χώρες πρέπει να βγουν» σημείωσε ο κ. Λάιτχιζερ. Ο ίδιος επισήμανε πως το σκεπτικό είναι να «παγώσει» η επιβολή δασμών για χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις. 

Tην Τετάρτη, η Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος θα προτείνει στον Ντόναλντ Τραμπ να εξαιρεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από τους δασμούς στις εισαγωγές.

Μετά από συνάντηση της με τον κ. Ρος στην Ουάσιγκτον, η κ. Μάλμστρομ πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση, αν συμπεριληφθεί στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Η Σεσίλια Μάλμστρομ είχε μία καλή, καρποφόρα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον» τόνισε ο Αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, στο Bloomberg.

«Έχουμε καλές πιθανότητες τώρα να λύσουμε το ζήτημα και να σταθεροποιήσουμε ή να ρίξουμε τους τόνους σχετικά με το πρόβλημα», πρόσθεσε.

Δασμοί ως $60 δισ. στην Κίνα

Ο αμερικανός πρόεδρος επέβαλε νέους δασμούς που φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ στις ετήσιες εισαγωγές από την Κίνα βάζοντας στο στόχαστρο προϊόντα όπως τα ρομπότ και τα τρένα υψηλής ταχύτητας ενώ επιταχύνει τις προσπάθειες να μπλοκάρει επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Με αυτό που στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζουν ως ιστορική κίνηση κατά της «οικονομικής επιθετικότητας» του Πεκίνου ο Ντ. Τραμπ έδωσε τις εντολές στους αξιωματούχους να επιβάλουν τους δασμούς ως απάντηση σε ευρήματα ότι το Πεκίνο για δεκαετίες επεδίωξε μια στρατηγική άδικης απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως το έλλειμμα των ΗΠΑ με το Πεκίνο «είναι εκτός ελέγχου» στα 504 δισ. δολάρια, ενώ τόνισε πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την κλοπή «πνευματικής ιδιοκτησίας».

Αξιωματούχοι είπαν ότι θα ανακοινώσουν μια αναλυτική λίστα εντός 15 ημερών αλλά σχεδιάζουν να στοχεύσουν ιδιαίτερα στρατηγικού τομείς που αντιμετωπίζονται από το Πεκίνο ως μέρος του «Made in China 2025» που προωθεί ο Xi Jinping. Αυτοί οι τομείς αφορούν τη ρομποτική, αεροδιαστημικά, ναυτιλιακά και σύγχρονο σιδηροδρομικό εξοπλισμό, όπως και ηλεκτρικά οχήματα και βιοφαρμακευτικά είδη, μεταδίδουν οι Financial Times.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v