Κίνα: «Δεν φοβόμαστε να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο»

Επιπλέον δασμούς 3 δισ. στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ετοιμάζει η Κίνα, που ζητά από τις ΗΠΑ να αποφύγουν να παρασύρουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε "επικίνδυνο σημείο". Οι Βρυξέλλες ακόμα περιμένουν ενημέρωση για την εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς Τραμπ.

Κίνα: «Δεν φοβόμαστε να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο»

Η Κίνα βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ και τα κανάλια επικοινωνίας είναι ομαλά, δήλωσε ανώτατο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για δασμούς έως 60 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να «κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού», με το υπουργείο Εμπορίου να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η Κίνα δεν ελπίζει να βρεθεί σε εμπορικό πόλεμο, όμως δεν φοβάται να εμπλακεί».

«Η Κίνα ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού, θα λάβουν συνετές αποφάσεις και θα αποφύγουν να παρασύρουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις σε επικίνδυνο σημείο».

Μάλιστα, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη για αντίποινα, κηρύσσοντας σχέδια για επιβολή επιπλέον δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές έως και 3 δισ. δολαρίων, σε προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα, κρασιά και ξηρούς καρπούς.

Δασμοί έως 60 δισ. με αναστολή 30 ημερών

Ο αμερικανός πρόεδρος επέβαλε νέους δασμούς που φτάνουν τα 60 δισ. ευρώ στις ετήσιες εισαγωγές από την Κίνα βάζοντας στο στόχαστρο προϊόντα όπως τα ρομπότ και τα τρένα υψηλής ταχύτητας ενώ επιταχύνει τις προσπάθειες να μπλοκάρει επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Με αυτό που στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζουν ως ιστορική κίνηση κατά της «οικονομικής επιθετικότητας» του Πεκίνου ο Ντ. Τραμπ έδωσε τις εντολές στους αξιωματούχους να επιβάλουν τους δασμούς ως απάντηση σε ευρήματα ότι το Πεκίνο για δεκαετίες επεδίωξε μια στρατηγική άδικης απόκτησης πνευματικών δικαιωμάτων από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ δήλωσε πως το έλλειμμα των ΗΠΑ με το Πεκίνο «είναι εκτός ελέγχου» στα 504 δισ. δολάρια, ενώ τόνισε πως υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την κλοπή «πνευματικής ιδιοκτησίας».

Αξιωματούχοι είπαν ότι θα ανακοινώσουν μια αναλυτική λίστα εντός 15 ημερών αλλά σχεδιάζουν να στοχεύσουν ιδιαίτερα στρατηγικού τομείς που αντιμετωπίζονται από το Πεκίνο ως μέρος του «Made in China 2025» που προωθεί ο Xi Jinping. Αυτοί οι τομείς αφορούν τη ρομποτική, αεροδιαστημικά, ναυτιλιακά και σύγχρονο σιδηροδρομικό εξοπλισμό, όπως και ηλεκτρικά οχήματα και βιοφαρμακευτικά είδη, μεταδίδουν οι Financial Times.

Πάντως, ο Τραμπ ενέκρινε χθες Πέμπτη την αναστολή μέχρι την 1η Μαΐου της επιβολής επιπρόσθετων δασμών, που τίθεται σήμερα σε ισχύ στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο, για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της ΕΕ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

«Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθούν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος για θέματα διεθνούς εμπορίου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ είχε δηλώσει νωρίτερα χθες Πέμπτη στη Γερουσία πως η αναστολή των δασμών εγκρίθηκε από τον Τραμπ.

«Η ιδέα του προέδρου είναι πως, βάσει ενός ορισμένου αριθμού κριτηρίων, ορισμένες χώρες θα αποφύγουν» αυτούς τους δασμούς, δήλωσε ο Λάιτχαϊζερ ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε στις αρχές Μαρτίου την επιβολή των δασμών αυτών ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εταίρων των ΗΠΑ και φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

Μέρκελ: Οι Βρυξέλλες ακόμα περιμένουν ενημέρωση για την απόφαση Τραμπ

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι η ΕΕ ακόμη περιμένει επίσημη ενημέρωση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως προς το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εξάγουν ευρωπαϊκά κράτη, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα εάν συμβεί αυτό.

Η Μέρκελ επισήμανε ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι αποφάσισε ο Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα χρειαστεί να επανέλθουν στο ζήτημα σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Πιστεύουμε ότι οι δασμοί δεν είναι δικαιολογημένοι και επιδιώκουμε να γίνουν κι άλλες συνομιλίες», ανέφερε η συντηρητική πολιτικός απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Εάν πράγματι αυξήσουν τους δασμούς, θα ανταποδώσουμε λαμβάνοντας αντίμετρα. Αυτή είναι η κοινή μας θέση. Επιθυμούμε καλές διατλαντικές σχέσεις, αλλά θα αντιδράσουμε εάν πιστεύουμε ότι πλήττονται οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες», συμπλήρωσε.

Η εξαίρεση από τους δασμούς, εάν επιβεβαιωθεί, θα πιστωθεί στην ευρωπαία επίτροπο για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος.

Ενημερώνοντας πρεσβευτές της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Πέμπτης, η Μάλμστρεμ σημείωσε πως είπε στους συνομιλητές της πως η ΕΕ θέλει να εξευρεθεί λύση και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι περιμένει να υπάρξει οριστική ενημέρωση για τους αμερικανικούς δασμούς αργά το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών.

«Η δική μου ευχή είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ισχύ διεθνείς εμπορικούς κανόνες που είναι επωφελείς για όλους και ότι οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο να εγκαθιδρυθούν θα εγγυηθούν πως θα γίνουν σεβαστοί», ανέφερε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί, εάν επιβληθούν δασμοί, να υποβληθεί προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να ληφθούν μέτρα για να προληφθεί η υπερπροσφορά μετάλλων στην Ευρώπη και να επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ για να υπάρξει «επανεξισορρόπηση» του εμπορικού ισοζυγίου των δύο μερών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών συζήτησαν επίσης για φορολογικά θέματα, άλλο ένα ζήτημα που απειλεί να προκαλέσει διατλαντικές τριβές.

Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη κανόνες ώστε γιγαντιαίες εταιρείες του Διαδικτύου να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους. Αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Google, Facebook και Amazon αναμένεται να πληρώσουν μεγάλο μέρος του λογαριασμού, που ενδέχεται να ανέλθει έως και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε την κατηγορία ότι βάζει στο στόχαστρό του αμερικανικές εταιρείες με γιγαντιαίους τζίρους για να γεμίσει τον κορβανά της ΕΕ, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία χαιρέτισαν τις προτάσεις που έκανε με κοινή ανακοίνωσή τους. Ωστόσο, ορισμένες μικρότερες χώρες εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που εισηγείται ο Μοσκοβισί θα τις εμποδίσουν να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες κι ότι το πιθανότερο αποτέλεσμά τους θα είναι μάλλον η αύξηση των φορολογικών εισπράξεων των μεγαλύτερων κρατών της ΕΕ παρά η αύξηση των εσόδων όλων των μελών.

Σε επαφή με τις ΗΠΑ η Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας Χιροσίγκε Σέκο διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Τόκιο θα παραμείνει σε στενή επαφή με την Ουάσινγκτον ως προς τα εμπορικά ζητήματα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα τυχόν αντίποινα στα νέα μέτρα που επέβαλαν οι ΗΠΑ στο εμπορικό πεδίο υπάρχει ο κίνδυνος να καταστρέψουν το διεθνές σύστημα ελεύθερου εμπορίου κι ότι το Τόκιο θα εξετάσει τον τρόπο που θα αντιδράσει στις αμερικανικές πρωτοβουλίες φροντίζοντας να κινηθεί εντός του πλαισίου των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v