Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν οι αγοραστές στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδική κίνηση για τα χρηματιστήρια της γηραιάς ηπείρου που πήραν το νήμα από την Ασία. Κέρδη για την Deutsche Bank μετά την αλλαγή CEO, αλλά και «καμπανάκι» στη Γερμανία από τις αδύναμες εξαγωγικές επιδόσεις Φεβρουαρίου.

Ανάκαμψη επιχειρείται στις χρηματιστηριακές αγορές στη σκιά της βουτιάς της Παρασκευής στη Wall Street.  Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει πάντα η ένταση στον χώρο του παγκόσμιου εμπορίου και οι κίνδυνος να εξελιχθεί σε εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι φόβοι αυτοί ωστόσο εμφανίζονται σήμερα μειωμένοι και η όρεξη για ανάληψη ρίσκου επέστρεψε στις αγορές της Ασίας και εν συνεχεία στην Ευρώπη, χάρις και στην άνοδο που καταγράφουν τα futures του αμερικανικού S&P 500.

Σε αυτό το κλίμα ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται 0,9% στις 12.359 μονάδες, με την Deutsche Bank να σημειώνει κέρδη 3% μετά την είδηση για αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου. Τη θέση ανέλαβε ο Christian Sewing μετά την εκδίωξη του John Cryan. Ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία κινείται στις 5.270 μονάδες με άνοδο 0,3%. Ανάλογη πορεία στην Ιταλία με τον FTSE MIB 22.995 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 κινείται αυξητικά στις 9.724 μονάδες. Ευρύτερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι στις 376 μονάδες (+0,49%).

Εν τω μεταξύ, πάντως, ένα ακόμα ανησυχητικό νέο προέκυψε από τη Γερμανία, όπου ο εξαγωγικός τομέας έδειξε σημάδια υποχώρησης το Φεβρουάριο, σηματοδοτώντας ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο για την μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν 3,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,3%. Η πτώση στις εξαγωγές είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2015 και οδήγησαν σε περιορισμό του εμπορικού πλεονάσματος στα 19,2 δισ. ευρώ από 21,5 δισ. Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 0,2% και 0,3% αντίστοιχα.

Αρκετά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα υπονοούν ότι η γερμανική οικονομία ανακόπτει ταχύτητα μετά από μια ισχυρή χρονιά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times η έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε αρκετούς αναλυτές να προβλέψουν υποχώρηση του ρυθμού επέκτασης της οικονομίας.

Νωρίτερα στην Ασία οι αγορές αντέδρασαν ανοδικά. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κόνγκ σημείωσε κέρδη 1,8%, ενώ και στη Σεούλ ο Kospi κινήθηκε ανοδικά (0,6%). Υψηλότερα και η Ιαπωνία με τον Topix στο 0,4% μετά από μια συνεδρίαση με σκαμπανεβάσματα.

Στην Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite ξεκίνησε με πτώση 1% αλλά γρήγορα ανέκαμψε και στη μέση της συνεδρίασης κατέγραφε άνοδο 0,3%, επίπεδο ανάλογο με αυτό άλλων κινεζικών δεικτών αναφοράς.
«Η αγορά θα εστιάσει στο συνεχιζόμενο «εμπορικό πόλεμο των λέξεων» που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες και οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τα νέα για να δουν το επόμενο κεφάλαιο», δήλωσε ο Nick Twidale, chief operating officer της αυστραλιανής Rakuten Securities.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v