Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Χαμηλότερα από το αναμενόμενο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Απρίλιο. Στο επίκεντρο και οι εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν. Στο Πεκίνο σήμερα αμερικανική αντιπροσωπεία, με Μνούτσιν και Ρος, για εμπορικές συνομιλίες.

Χαμηλότερα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την αναπάντεχη πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, την ώρα που οι επενδυτές παρακολουθούν σήμερα ακόμη ένα σετ εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,3%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 0,2%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,3%, στο Λονδίνο ο FTSE έχει οριακές απώλειες, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 0,3%.

Στο Πεκίνο φτάνει σήμερα αμερικανική αντιπροσωπεία – συμπεριλαμβανομένων και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος – για συζητήσεις σχετικά με τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εταιρικά αποτελέσματα και ευρωπαϊκά δεδομένα

Πτώση στις πωλήσεις και τα κέρδη σημείωσε η Bayer το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με ενδείξεις για μεγαλύτερη από την αναμενόμενη υποχώρηση στα ετήσια κέρδη, λόγω νομισματικών επιπτώσεων. Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία, δημοσίευσε πωλήσεις ύψους 9,14 δισ. ευρώ, μειωμένες από τα 9,68 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 6%, φτάνοντας στο 1,95 δισ. ευρώ.

Ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη της Adidas το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με ώθηση από τις δυνατές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου ήταν 540 εκατ. ευρώ (647,2 εκατ. δολάρια) σε σύγκριση με τα 455 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Σήμερα δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, η Κομισιόν αναμένει συνέχιση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2018, με μικρή επιβράδυνση το 2019. Εκτιμά πως ο πληθωρισμός φέτος θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2017, ενώ «βλέπει» κίνδυνο από την κλιμάκωση του προστατευτισμού στο εμπόριο.

Αναπάντεχη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο καθώς οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας είναι ότι ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 1,2% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα είναι αμετάβλητος στο 1,3% του Μαρτίου.

Νωρίτερα στην Ασία, μικτή ήταν η εικόνα στα κυριότερα χρηματιστήρια. Το κλίμα επιβαρύνουν οι αναφορές πως η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει αποφάσεις για τον περιορισμό της δυνατότητας ορισμένων κινεζικών εταιριών να πωλούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στις ΗΠΑ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v