Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Στο επίκεντρο η ανακοίνωση Τραμπ για αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ράλι στις τιμές του αργού που «σκαρφαλώνουν» σε υψηλό τρεισήμισι ετών. Anheuser-Busch, Deutsche Telekom, TUI, Enel, Ahold Delhaize, ING, Zurich και Imperial Brands δημοσιεύουν κέρδη.

Σε θετικό έδαφος τα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τις μετοχές ενέργειας, καθώς ενισχύονται οι τιμές του αργού.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,6%, στο Παρίσι ο CAC οριακά χαμηλότερα κατά 0,05%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,2%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ανοδικά κατά 0,04%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,7%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υψηλότερα κατά 0,3%.

Μετά το χθεσινό κλείσιμο των ευρωαγορών, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφαση του. Τη διεθνή συμφωνία είχαν υπογράψει το 2015 ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, πέντε ακόμη μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, και το Ιράν.

Η συμφωνία προέβλεπε τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Σκοπός της ήταν να αποτραπεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέκρινε παράλληλα το ιρανικό καθεστώς και την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ενώ προειδοποίησε πως οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει την Τεχεράνη στην απόκτηση πυρηνικών θα έρθει και αυτή αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Η ανακοίνωση προκάλεσε μικτές αντιδράσεις, με κάποια κράτη στη Μέση Ανατολή να τον επαινούν και τους συμμάχους στην Ευρώπη να μη συμφωνούν.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σημείωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει στη δέσμευσή της αναφορικά με την πυρηνική συμφωνία, παρά την αντίθετη στάση των ΗΠΑ.

Ράλι για το αργό

Οι τιμές του πετρελαίου πήραν την ανηφόρα… Το brent τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 76,75 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2014. Είναι 2,5% υψηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο. Το αμερικανικό αργό στα 70,67 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 2,3% και κοντά στο υψηλό επίπεδο του 2014 επίσης.

Εταιρικά στοιχεία

Στο εταιρικό κομμάτι, οι Anheuser-Busch, Deutsche Telekom, TUI, Enel, Ahold Delhaize, ING, Zurich και Imperial Brands είναι μερικές από τις επιχειρήσεις που δημοσιεύουν στοιχεία σήμερα.

Ενισχύθηκαν κατά περίπου 40% τα καθαρά κέρδη της Siemens το δεύτερο τρίμηνο, καθώς λειτουργικές βελτιώσεις και έκτακτα κέρδη αντιστάθμισαν τα προβλήματα. Τα καθαρά κέρδη για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν 2,02 δισ. ευρώ (2,40 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με 1,45 δισ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ τα έσοδα ήταν σχεδόν αμετάβλητα στα 20,14 δισ. ευρώ.

H Vodafone συμφώνησε να εξαγοράσει τα καλωδιακά δίκτυα της Liberty Global στη Γερμανία και την ανατολική Ευρώπη, έναντι 18,4 δισ. ευρώ, στην πιο σημαντική κίνηση στον συγκεκριμένο τομέα, στην περιοχή, την τελευταία δεκαετία.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, η Vodafone, που ήταν μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πριν από δέκα χρόνια, θα γίνει ο μεγαλύτερος πάροχος ευρυζωνικής σύνδεσης και καλωδιακών δικτύων στην Ευρώπη, με 54 εκατ. πελάτες και ένα δίκτυο που θα φτάνει τα 110 εκατ. σπίτια.

Ευρωπαϊκά δεδομένα

Απότομη υποχώρηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αυξάνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ευρωζώνης. Η μεταποιητική παραγωγή, σύμφωνα με τους Financial Times, υποχώρησε 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ενώ συνολικά η βιομηχανική παραγωγή είχε απώλειες 1,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v