Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Τη χειρότερη επίδοση έχει ο τραπεζικός τομέας. BNP Paribas και Societe Generale υποχωρούν. Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, αλλά και οι εμπορικές συνομιλίες της αμερικανικής αντιπροσωπείας με την Κίνα.

Μέτρια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, με μία ανεβασμένη διάθεση όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς πέφτουν οι τόνοι και οι ανησυχίες, που πρόσφατα χτύπησαν τις αγορές παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει τη χειρότερη επίδοση, καθώς οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών Societe Generale (-5,82%) και BNP Paribas (-1,83%) υποχωρούν, μετά τις ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Ενώ συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών κερδών, με ενδιαφέρον περιμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ - στις 15:30΄ ώρα Ελλάδας - που αποτελεί ένδειξη και για το πώς θα κινηθεί η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Υπό αυτό το οικονομικό και πολιτικό κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,3% στις 386 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται σταθεροποιητικά στις 5.500 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι 0,5% υψηλότερα, στις 7.545 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 0,4%, στις 12.749 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κερδίζει 0,6% ενώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη 0,3%.

Εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου

Στο εταιρικό μέτωπο, μικρή αύξηση στα κέρδη της είχε η BMW. Η αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Μόναχο ανακοίνωσε ότι τα έσοδα υποχώρησαν 5,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας τα 22,7 δισ. ευρώ, λόγω «επιπτώσεων από συναλλαγματικές διακυμάνσεις».  Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 1,2% και ανήλθαν στο ρεκόρ των 2,3 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των 2,2 δισ. ευρώ.

Υποχώρησαν σημαντικά τα καθαρά κέρδη της BNP Paribas, ξεπερνώντας ωστόσο τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μεγαλύτερη εισηγμένη της Γαλλίας, όσο αφορά τα ενεργητικά, ανακοίνωσε ότι είχε 17% μείωση στα καθαρά κέρδη, τα οποία ήταν 1,57 δισ. ευρώ (1,88 δισ. δολάρια). Τα έσοδα έφτασαν τα 10,80 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 11,30 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σημαντική ενίσχυση στα καθαρά κέρδη σημείωσε η Societe Generale, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Η τρίτη μεγαλύτερη – όσο αφορά τα ενεργητικά - εισηγμένη της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι είχε 14% αύξηση στα καθαρά κέρδη, τα οποία, σύμφωνα με το MarketWatch, ήταν 850 εκατ. ευρώ (1,02 δισ. δολάρια).

Αρνητικά πρόσημα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα αμερικανικών επιχειρήσεων και η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη επιβάρυναν το κλίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v