Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

«Βουτιά» 13,4% για τη μετοχή της Air-France-KLM, μετά την παραίτηση του CEO και τις μισθολογικές διαφωνίες με τους εργαζομένους. Κέρδη για τη Nestle μετά το ντιλ με τη Starbucks. Ισχυρή άνοδος του αργού, σε υψηλό τετραετίας.

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, παίρνοντας ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα και το ντιλ της Nestle με τη Starbucks.

Ωστόσο στη Γαλλία οι μετοχές κινούνται χαμηλότερα, με τη μετοχή της Air-France-KLM να «βουτάει» ύστερα από την παραίτηση του CEO της εταιρείας και τη μη επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζόμενους για το μισθολογικό. 

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα και η δυνατή άνοδος του πετρελαίου, καθώς το αμερικανικό αργό – WTI – ξεπερνάει τα 70 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2014 και φτάνει στα 70,47, ενώ το brent, σκαρφαλώνει σε νέο υψηλό, στα 75,69 δολάρια ανά βαρέλι. 

Οι τιμές ενισχύονται καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που θα αποφασίσει ο Ντόναλντ Τραμπ αν θα παραμείνει ή όχι στη συμφωνία με το Ιράν. Ώθηση και από τις ανησυχίες για τις εξαγωγικές δυνατότητες της Βενεζουέλας, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης έχει μειώσει κατά το ήμισυ την παραγωγή της, σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει βάλει ως διορία για την απόφαση του τη 12η Μαΐου. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί σημειώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση από τις ΗΠΑ που θα αφορά την πυρηνική συμφωνία του 2015. Την Κυριακή μάλιστα σημείωσε ότι θα ήταν «λάθος» από μέρους τους η αποχώρηση από αυτή, σύμφωνα με το Reuters.

Στην υπόλοιπη πολιτική σκηνή, οι αξιωματούχοι από την Κίνα και τις ΗΠΑ ολοκλήρωσαν τις διήμερες συμφωνίες τους την περασμένη εβδομάδα χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία, με την αμερικανική κυβέρνηση πάντως να φέρεται να έχει ζητήσει μείωση κατά 200 δισ. δολάρια στο εμπορικό έλλειμμα της με την Κίνα.

Υπό αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται 0,1% στις 387 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει σταθεροποιητικές κινήσεις στις 5.512 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύεται 0,3%, στις 12.868 μονάδες. Στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κερδίζει 0,2% ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ επίσης 0,3%. Κλειστές οι αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω αργίας.

Ευρωπαϊκά δεδομένα και εταιρικά νέα

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, αναπάντεχη μείωση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Μάρτιο, στη Γερμανία, για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Τα «made in Germany» συμβόλαια υποχώρησαν κατά 0,9% μετά την αναθεωρημένη μείωση 0,2% του προηγούμενου μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 0,5%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Nestle και η Starbucks ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα του καφέ. Η ελβετική εταιρεία παραγωγής του Nescafe θα δώσει στην αλυσίδα με έδρα το Σιάτλ 7,15 δισ. δολάρια για να αποκτήσει τα δικαιώματα να πουλάει προϊόντα καφέ Starbucks στα σούπερ μάρκετ, τα εστιατόρια και τα catering, σύμφωνα με όσα είπε η ίδια και μεταδίδει το Bloomberg. Η μετοχή της Nestle ενισχύεται 0,6%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Air France-KLM «κάνει βουτιά» στις πρωινές ώρες διαπραγμάτευσης καθώς οι αγορές αντιδρούν και στην απόφαση του CEO της εταιρείας να παραιτηθεί, μετά την απόρριψη από πλευράς των εργαζομένων της συμφωνίας για τους μισθούς, που θα έδινε τέλος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων. 

Η μετοχή της υποχωρεί 13,4%, φτάνοντας τα 7,01 ευρώ στο Παρίσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v